74 afviste somaliere får genoptaget sager

Somaliere får vurderet deres sager påny efter en dom fra Menneskeretsdomstolen. Landet er for farligt.

Somaliere får vurderet deres sager påny efter en dom fra Menneskeretsdomstolen. Landet er for farligt.

74 somaliere, der stod til at blive sendt tilbage fra Danmark, får vurderet deres sager igen, oplyser Flygtningenævnet.

Det sker efter Den Europæiske Menneskeretsdomstol har stadfæstet, at det er for farligt at sende somaliere tilbage til landet.

De afviste fik allerede i sommer sat deres udrejsefrist udsat, da sagen første gang kørte. Her fik yderligere 17 somaliere sat deres sager i bero.

Og det er deres sager, som Flygtningenævnet har besluttet skal gå om.

For farligt

Det sker med udgangspunkt i en sag, hvor to somaliere lagde sag an mod den britiske regering, fordi de mente, at deres hjemland, som de stod til at blive hjemsendt til, var for farligt at opholde sig i.

Menneskeretsdomstolen afsagde den 28. juni 2011 dom i sagen. Og der lød konklusionen, at den europæiske konvention om menneskerettigheder ville blive krænket, hvis de to blev sendt tilbage til Somalia.

Sagen blev anket af den britiske regering, men det såkaldte Storkammer, under Den Europæiske Menneskeretsdomstol, har for nylig afvist at behandle sagerne, hvilket gør dommen endelig.

Det får altså sammenlagt betydning for sagsbehandlingen af de 91 somaliske statsborgere i Danmark, der står i hjemsendelsesposition, eller hvis sager behandles nu.

/ritzau/