773 udlændinge fra Sjælsmark er forsvundet fra myndighederne

Mere end en fjerdedel af tidligere beboere på udrejsecentret er pist væk.

Flere end 2.600 udlændinge har siddet på Sjælsmark, siden centeret åbnede i februar 2015. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

På mindre end fem år er flere end 700 udlændinge, som har været indkvarteret på Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm, forsvundet fra myndighederne. Det svarer til flere end en ud af fire af de 2.622 udlændinge, som har været indkvarteret på centret mellem 1. februar 2015 og 1. december sidste år.

Det skriver Udlændingestyrelsen i et folketingssvar til Udlændinge- og Integrationsudvalget.

- Pr. 1. december 2019 var ingen af de 773 udlændinge registreret som indkvarteret i indkvarteringssystemet, lyder det i svaret.

Beboerne på centret er personer med et endegyldigt afslagasyl, personer, som snarligt skal ud af landet, personer på tålt ophold og personer, som er udvist ved dom.

Hos de Radikale Venstre undrer udlændingeordfører Andreas Steenberg sig over de mange udlændinge, der er pist væk. Det er ham, som har stillet en række spørgsmål om Sjælsmark til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Man bør have styr på dem, for man ved ikke, om de opholder sig ulovligt i Danmark eller i et andet EU-land - for eksempel i illegale lejre rundt omkring i Europa, siger Andreas Steenberg.

Hvad skal man gøre ved, at så mange udlændinge forsvinder?

- Selvfølgelig kan man ikke låse dem inde. Det giver sig selv, at man ikke har hjemmel til det i loven. Jeg synes, at man bør prøve at finde ud af, hvor de er - det må man antage, at man kan lave et stykke arbejde for, siger udlændingeordføreren.

Forsvunden mand havde tegnet en AK-47-riffel

Blandt de 773 forsvundne udlændinge var en mand, der er mistænkt for at være radikaliseret.

I december 2018 kunne Radio24syv nemlig fortælle, at en mand, der blandt andet havde skrevet IS (Islamisk Stat) med store bogstaver og tegnet en AK-47-riffel på en væg på udrejsecentret, efterfølgende forsvandt.

Det vides ikke, hvor han blev af efterfølgende.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye for at høre, om det er tilfredsstillende, at 773 udlændinge er forsvundet.

Han har i stedet sendt et skriftligt svar via sin presseafdeling:

- Det er ikke tilfredsstillende. Når man får afslagasyl eller bliver udvist på grund af kriminalitet, skal man rejse hjem. Indtil da skal man opholde sig på et center. Man er til gengæld ikke forpligtet til at sige farvel og tak, hvis man forlader landet.

- Derudover kan der selvfølgelig være personer, der får deres sag genoptaget, fordi der dukker nye oplysninger op. Men det klare udgangspunkt er, at når man har fået endeligt afslag, så skal man rejse hjem. Og vi er i øjeblikket ved at se på initiativer, der skal styrke hjemrejsen, lyder det fra ministeren.

Flere end 400 forsvundet fra Kærshovedgård

Det er ikke første gang, at der er trukket tal for, hvor mange udlændinge som er forsvundet ud af myndighedernes søgelys, efter at de har været på Sjælsmark.

Til gengæld har tal fra et andet udrejsecenter tidligere påvist, at mange udlændinge forsvinder.

Udrejsecenter Kærshovedgård var i alt 419 ud af 653 udlændinge forsvundet efter at have boet på centret.

Ud af de 653 var 74 personer udrejst - frivilligt eller med tvang. Og det var langt fra tilfredsstillende, lød det var Mattias Tesfaye i et skriftligt svar til Politiken.

- Mit mål er at få endnu flere til at rejse hjem. Jeg er ikke tilfreds med situationen. Det koster samfundet 300.000 kroner om året at have en person på et udrejsecenter. Og det undergraver hele flygtningepolitikken, når folk ikke respekterer et afslag, sagde ministeren.

Udrejsecenter Sjælsmark

  • Udrejsecenter Sjælsmark blev etableret i Hørsholm Kommune i februar 2015, efter at den daværende SRSF-regering, Enhedslisten og Liberal Alliance i september 2012 indgik en aftale, der skulle sætte øget fokus på udrejse og nye muligheder for asylsøgere.

  • Målgruppen for Udrejsecenter Sjælsmark er personer med et endegyldigt afslag på asyl, personer, som snarligt skal ud af landet, personer på tålt ophold og personer, som er udvist ved dom.

  • Ud over Sjælsmark er der også et udrejsecenter i Midtjylland - Udrejsecenter Kærshovedgård.

  • Det er Kriminalforsorgen, der løser opgaverne på centret. Det sker blandt andet i samarbejde med Røde Kors.

  • Kilde: Kriminalforsorgen

Facebook
Twitter