78-årig idømt 50 dages betinget fængsel for medlidenhedsdrab på hustru

En 78-årig mand, der er tiltalt for at yde aktiv dødshjælp til sin hustru, har netop modtaget sin dom.

Den 78-årige skal betale sagens omkostninger på 8000 kroner, og han anker ikke afgørelsen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

En 78-årig mand er blevet idømt 50 dages betinget fængsel for medlidenhedsdrab på sin hustru.

Dommen er netop blevet afsagt i Retten i Helsingør, hvor den 78-årige var tiltalt efter straffelovens paragraf 239, der handler om aktiv dødshjælp. Strafferammen er på op til tre års fængsel, og sagen kørte som en tilståelsessag.

Den 78-årige skal betale sagens omkostninger på 8000 kroner, og han anker ikke afgørelsen.

Ægteparret havde været gift i mere end 50 år, da manden tog livet af sin 71-årige hustru den 9. april i år. Hun var blevet lam efter en ulykke og var indlagt på Rigshospitalets Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk.

I et interview med Helsingør Dagblad har den 78-årige fortalt, at hustruen inden ulykken var meget aktiv. Hun cyklede og vandrede, men efter ulykken kunne hun end ikke længere gå på toilettet selv.

Den 9. april fik han lov til at overnatte på en drømmeseng ved siden af hendes sygeleje. Hun indtalte sit ønske om at dø på hans mobiltelefon to gange, skriver Helsingør Dagblad, og derefter gav han hende cirka 20 sovepiller. Da en sygeplejerske senere på natten kom ind på stuen, fortalte han, at han havde givet sin hustru en overdosis.

- Men jeg har bestemt ikke fortrudt, hvad jeg har gjort. Det var en barmhjertighedsgerning, siger den 78-årige ifølge avisen.

Aktiv dødshjælp og assisteret dødshjælp er ulovligt i Danmark. Det straffes med bøde eller fængsel i op til tre år.