78-årige Inger har klippekort til hjemmeplejen: "Så er man med i det pulserende liv"

Lyngby-Taarbæk Kommune var et stykke tid om at få sparket ordningen i gang.

Inger Hansen bruger sine klip på praktisk hjælp og på at gå ture og drikke te med hjemmehjælperen, Mona Petersen.

78-årige Inger Hansen fra Lyngby-Taarbæk Kommune sparer op.

Hver uge får hun et klip til en halv times ekstra hjemmehjælp, som hun samler sammen til hyggelige stunder og praktiske projekter.

- Vi har gået nogle ture i området. Ikke så tit, for jeg har ikke været så sikker på mine ben, men vi har da gået et par ture. Og hvad har vi ellers lavet?, spørger Inger Hansen sin foretrukne hjemmehjælper, Mona Petersen.

- Så har vi spist kage, lyder svaret.

- Spist fødselsdagslagkage, ja.

Inger Hansen begyndte at få hjemmehjælp efter et fald for mere end ti år siden, hvor hun brækkede armen. (Foto: Dennis Olsgaard © DR Nyheder) (Foto: Dennis Olsgaard © DR Nyheder)

Et spørgsmål om tilvænning

Klippekortene til hjemmehjælpsmodtagere som Inger Hansen blev indført i 96 kommuner i 2015 som en toårig puljeordning.

Første år brugte Lyngby-Taarbæk 32 procent af de penge, kommunen fik fra puljen. Året efter blev 25 procent af midlerne brugt, viser aktindsigter i kommunens opgørelser for klippekortordningen.

Afdelingsleder Anne Grann fra Center for Sundhed og Omsorg fortæller, at det tog kommunen et stykke tid at løbe ordningen i gang, men at klippekortene blev videreført efter puljeårene, da de gør det muligt at yde en ekstra, social indsats for borgerne.

I vinter satte kommunen en medarbejder til at afdække, hvilke borgere der har behov for ordningen, som nu bliver finansieret gennem et forhøjet statstilskud.

- Hjælperne gør i forvejen en fantastisk indsats ude i hjemmene i forhold til at yde personlig pleje og praktisk bistand, og det har det ekstra tilbud måske været druknet lidt i, siger hun.

- Med i det pulserende liv

Langt de fleste kommuner har ikke nået at bruge alle de penge, de har fået til klippekortene, i løbet af puljeårene. En del af dem har tilbagebetalt pengene til staten, og 11 af kommunerne valgte sidste år helt at sløjfe ordningen.

For Inger Hansen, som er visiteret til rengøring, sårpleje, hjælp til støttestrømper og til at gå i bad, har det stor værdi, at hun selv kan råde over en times hjælp hver anden uge.

Der har været tid til at nyde solen på terrassen. Der har været tid til at kigge på gamle billeder, hænge vasketøj op udendørs og drikke te.

Nu samler hun klip sammen til en oprydning i klædeskabet og en shoppetur i Lyngby Storcenter.

- Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg fik mulighed for at få det klippekort. Jeg føler, at jeg er med i det pulserende liv både rent fysisk og socialt. Og jeg kan være medbestemmende omkring, hvad jeg gerne vil have lavet, fortæller hun.

Klippekort til hjemmehjælpsmodtagere

  • 2015: 96 kommuner fik i alt 75 millioner kroner i puljemidler.

  • Af dem havde 88 kommuner penge til overs.

  • 2016: De 96 kommuner fik 150 millioner kroner i puljemidler.

  • Af dem havde 75 kommuner penge til overs.

  • 2017: 11 kommuner droppede klippekortene helt. Andre har videreført dem med penge fra blandt andet bloktilskuddet fra staten.

  • Kilde: Tal fra Sundheds- og Ældreministeriet og DR Nyheders aktindsigter i kommunernes opgørelser

- Det giver en rigtig god arbejdsglæde

Med en støttende hånd hjælper social- og sundhedshjælper Mona Petersen Inger Hansen ud ad hoveddøren i ældreboligen i Lyngby-Taarbæk.

- Prøv at se, hvor flot solskinsvejr, der er, siger hun.

Mona Petersen glæder sig også til de dage, hvor Inger Hansen eller andre borgere skal bruge deres klippekort.

- Mange borgere står klar, når vi skal "lave klippekort". Det er næsten lige før, de står med overtøjet på, når vi skal ud at gå, fortæller hun.

Mona Petersen oplever, at klippekorttimerne gør det lettere at arbejde med rehabilitering. Under gåturene sætter hun for eksempel sammen med de ældre mål om, at de skal gå lidt længere næste gang.

Den ekstra tid gør det også lettere at komme ind på livet af de personer, hun kommer hjem til.

- Vi er forskellige som mennesker, og nogen åbner sig ikke så meget op til hverdag, men hvis man kan sætte sig ned og drikke en kop kaffe med dem, så kommer det hen ad vejen frem, hvad det egentlig er, der går og trykker dem, eller hvad de godt kunne tænke sig.