8-årige bliver undervist i softwareudvikling

Populært 'kodeklub'-fænomen er kommet til Danmark. Børn får undervisning i at programmere deres egne computerspil efter skoletid.

Det er ikke længere kun fodbold, klaver eller svømning, børn melder sig til i deres fritid. Gennem de seneste år har en populær fritidsaktivitet bredt sig i Danmark: Softwareudvikling.

- For 10 år siden havde det været svært at sælge ideen til børn. Men i dag rører børnene jo ved teknikken allerede fra de er to år gamle, siger softwaredesigner Carsten Jørgensen.

Han er en af de frivillige bag CoderDojo. Det er et nyt gratis fritidstilbud i Danmark, som henvender sig til børn i alderen 8-16, der selv vil lære at konstruere computerspil.

Ideen er simpel: Børn skal ikke nøjes med at spille spil på deres computer eller tablet - de skal lære at programmere dem selv.

- De skal lære at mestre og forstå den teknologi, de bruger, uddyber Carsten Jørgensen.

Rockstjernedrøm at udvikle app's

Kodeklub-konceptet er kommet hertil fra udlandet. Ifølge CoderDojo's egne tal har virksomheden over 300 frivilligt organiserede klubber i 30 forskellige lande. Næsten to tredjedele af klubberne ligger i Storbritannien og Irland.

Den nye Københavnske CoderDojo, der holder til på IT-Universitetet, er den anden af sin slags, der åbner i Danmark på et halvt år. Det nye fritidstilbud har indtil videre haft åben to tirsdage, og interessen har ifølge Carsten Jørgensen været stor - både blandt de stille og de mere udadvendte børn.

- Den helt store rockstjernedrøm for mange af dem er at udvikle et spil til for eksempel app-store, fortæller han.

I forvejen er der i København kodeklubben 'Coding Pirates', som kun fire måneder efter sin opstart i januar kan prale af to fuldt bookede hold og over 40 drenge og piger på venteliste.

Mor på kode-kursus

Og det er ikke kun børn, der bliver undervist i programmering. Også forældre til interesserede børn kan sætte sig på skolebænken.

Det har fagforeningen HK arrangeret, fordi foreningen oplevede en stigende efterspørgsel fra medlemmer, der gerne ville lære deres børn, hvordan man programmerer.

Derfor prøver HK for første gang kræfter med et længere gratis kursus med plads til 25 forældre, der gerne vil lære, hvordan man underviser børn i programmering.

Formålet er, at forældrene skal lære fra sig derhjemme eller i deres lokalområde.

Jette Milé fra Odense er en af de i alt ni kvinder og 16 mænd fra hele landet, der er blevet optaget på kurset, og hun glæder sig til at bruge sin nye viden sammen med sønnen derhjemme.

- Den primære grund er min søn på 13 år, der i forvejen spiller meget på internettet. Jeg synes det er vigtigt, at børn får it-kompetencer tidligt i livet. Så er sandsynligheden for, at de kan bruge dem senere er større, siger hun.

Se indslaget fra TV Avisen øverst i artiklen.