8 råd til alternativ behandling: Det skal du tænke på inden

GUIDE Søg information og spørg dit netværk, inden du booker tid hos en alternativ behandler, lyder et af rådene.

Det er ifølge Sundhedsstyrelsen bedst at prøve en behandlingsform ad gangen, så du bedre kan finde ud af, om behandlingen har en virkning på dig. (© Colourbox)

Et flertal af danskerne mener, at det traditionelle sundhedsvæsen bør være mere åbent over for at tale med patienter om alternativ behandling.

Det viser en undersøgelse, som Trygfonden og videncenter Mandag Morgen har lavet.

Ifølge undersøgelsen, hvor omkring 6000 danskere er blevet spurgt, er otte ud af 10 åbne for at bruge alternativ behandling.

Men det kan være svært at finde ud af, hvilken form for behandling, man skal vælge, hvis man ikke kan tale med sin læge om det.

Dr.dk har derfor samlet nogle råd til dig her:

 1. 1

  Brug dit netværk Når du skal finde den rigtige alternative behandler, kan du spørge dit netværk, om der er nogen, som har erfaringer med forskellige typer behandlinger og specifikke behandlere.

 2. 2

  Tal med flere behandlere Når du er på jagt efter en behandler, kan du tale med flere for bagefter at kunne sammenligne forholdene hos de forskellige behandlere.

 3. 3

  En behandler ad gangen Prøv en form for alternativ behandling ad gangen, så du lettere kan finde ud af, hvad du eventuelt har glæde af.

 4. 4

  Søg vejledning hos din læge Tal med din læge og spørg, om han eller hun har nogen erfaringer med den eller de former for alternativ behandling, du overvejer at prøve.

 5. 5

  Find materiale Tag kontakt til brancheforeningen for den pågældende behandlingstype, som du overvejer. Her er der materiale om de forskellige behandlinger. Du kan finde en liste over brancheforeningerne her.

 6. 6

  Godkendte behandlere Hvis du går efter RAB-godkendte behandlere (registrerede alternative behandlere), har du en garanti for, at behandleren lever op til et minimumskrav om uddannelse, og du har også bedre klagemuligheder, hvis du skulle få bivirkninger af behandlingen.

 7. 7

  Medicin og kosttilskud Hvis du tager kosttilskud eller naturmedicin og samtidig får konventionel medicin, kan virkningen af medicinen nedsættes eller forstærkes. Det skal du være opmærksom på og søge råd og vejledning hos din læge eller på apoteket. Du kan læse mere om bivirkninger ved naturmedicin her.

 8. 8

  Søg generel information Tjek Sundhedsstyrelsens hjemmeside om alternativ behandling. Du kan med fordel også bruge den norske pendant, som ifølge forsker i alternativ behandling Helle Johannessen har flere informationer.Kilder: Sundhedsstyrelsen og Helle Johannesen, forsker i alternativ behandling

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk