81-årige Aase: Jeg sidder for længe med våd ble

For lang ventetid har ifølge Aase Merlin to gange ført til blærebetændelse.

Aase Merlin har flere gange oplevet at sidde med en våd ble uden at blive skiftet i flere timer. (© DR)

Aase Merlin har flere gange oplevet at måtte sidde med en våd ble fra tidligt om morgenen til over frokost.

Hun bor på et plejehjem i Odense, sidder i kørestol og er derfor ble-bruger, og hun er ikke tilfreds med, at der ofte skal gå flere timer, før hun får skiftet sin våde ble.

- Det er ikke rart. Man bliver rød og irriteret, og det svier. Det er faktisk det værste, at det svier, siger 81-årige Aase Merlin til DR Nyheder.

- Nogle gange kan jeg slet ikke sidde i kørestolen, fordi jeg er så rød bagi. Så må jeg bede om at komme op og ligge, siger hun.

Blærebetændelse og smerter

Aase Merlin fortæller desuden, at hun har haft blærebetændelse to gange under sit ophold på plejehjemmet, og lige nu venter hun på svar på, om betændelsen er kommet igen for tredje gang.

Hun finder det meget vigtigt at blive skiftet hurtigst muligt, så der ikke opstår unødige gener.

- Det giver smerter, når man er rød bagi, og så betyder det utrolig meget, at man bliver renset, vasket og smurt hver gang, der har været noget. Men det gør man altså ikke, siger Aase Merlin.

- Jo, hvis man har haft afføring, så skal de nok komme inden for en halv til en hel time. Men ellers ikke, lyder det.

Bleer har stort kommunalt fokus

Hjallese Plejecenter i Odense kan ikke genkende Aase Merlins oplevelse af, at hun ikke bliver skiftet rettidigt, men ønsker ikke at udtale sig yderligere.

Hos Odense Kommune understreger rehabiliteringschef Lone Lund Voldsgaard imidlertid, at man i flere år har haft et stort fokus på netop brug af bleer i ældreplejen.

De ældre ble-brugere skal behandles med værdighed og respekt, lyder det.

- Det er højt prioriteret, for det er selvfølgelig noget, der skal ordnes, og man skal ikke sidde med en fyldt ble igennem længere tid, siger Lone Lund Voldsgaard til DR Nyheder.

80 procent af ældre på plejehjem bruger ble

Men mange ældre har det givetvis ligesom Aase Merlin.

I en undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA blandt 934 social- og sundhedshjælpere svarer 21 procent, at mindst én gang om ugen må en borger sidde for længe i den samme ble - fordi der ikke er tid til at skifte den.

10 procent siger, at det sker dagligt.

Ifølge ekspert i inkontinens overlæge Gunnar Lose fra Herlev Hospital, der har arbejdet med emnet i 30 år, bruger op mod 80 procent af alle ældre på danske plejehjem ble.

Han fortæller til DR Nyheder, at risikoen for at få blærebetændelse inden for et år er fire gange så stor, hvis personalet giver de ældre ble på.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk

Facebook
Twitter