84 evakuerede fra Afghanistan er landet i København

Der er primært tale om lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet for Danmark.

- Jeg er glad for at kunne bekræfte, at vi nu har fået et fly med 84 evakuerede personer på sikker grund i Danmark, skriver Jeppe Kofod på Twitter. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Et fly med 84 evakuerede personer fra Afghanistan er netop landet i Københavns Lufthavn.

Udenrigsministeriet oplyser til DR Nyheder, at passagererne primært er lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet for den danske stat, samt deres familier.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver på Twitter, at han er "glad for at kunne bekræfte, at vi nu har fået et fly med 84 evakuerede personer på sikker grund i Danmark".

- Operationen er stadig i fuld gang, og vi arbejder på højtryk for at evakuere de sidste lokalansatte, tolke og andre grupper ud af Kabul, skriver han videre.

Pakistans hovedstad, Islamabad, har fungeret som base for den danske evakueringsindsats. Passagerne, der netop er landet, mellemlandede i Dubai på vej til København.

Det første fly med evakuerede landede onsdag morgen i Københavns Lufthavn. Der var dog ingen danskere om bord. Passagererne talte 14 nordmænd og en person med lovligt ophold i Danmark.

Røde Kors er klar

Det er Røde Kors, der skal tage imod de evakuerede afghanere, fortæller generalsekretær Anders Ladekarl til Ritzau.

- Vi har et setup, der giver de afghanere, der nu kommer til Danmark, en rigtig god modtagelse, og som sørger for, at der er nogen til at hjælpe dem med en varm seng og de fornødenheder, de skal bruge.

Han tilføjer, at de ikke ved, hvem det er, som de skal modtage, men han føler, at de er dækket godt ind.

- Der er bleer klar til børnene, der er tøj klar, hvis de ikke har noget. Vi har psykolog- og krisebistand til rådighed, hvis der er nogle, som har brug for det. Men først og fremmest har vi en varm seng, siger Anders Ladekarl.

Sådan så det ud, da et amerikansk fly evakuerede omkring 640 afghanere i søndags. (Foto: © CAPT. CHRIS HERBERT, Ritzau Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) understreger i en skriftlig kommentar vigtigheden af en god modtagelse.

- Det er mennesker, der kommer fra kaos og usikkerhed. Derfor er det vigtigt, at vi er parate til at modtage dem og sikre ordnede forhold fra første dag.

- Det handler selvfølgelig om at sikre tag over hovedet og mad. Men også om lægehjælp, psykologhjælp, og hvad der ellers er behov for, siger han i en skriftlig kommentar.

Taliban tog magten i weekenden

Den store opgave med at evakuere har været i gang, efter at den militante islamistiske bevægelse Taliban søndag tog magten i Afghanistan.

Kuppet skete hurtigere end forventet, efter at bevægelsen i løbet af få uger fik afskåret hovedstaden, Kabul, først fra det sydlige Afghanistan og senere Pakistan mod øst.

Søndag meddelte Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, at han var flygtet fra landet for at undgå blodudgydelser, og at der skulle forhandles om en fredelig overdragelse af magten i Afghanistan.