Da briterne endeligt sagde goodbye til EU, måtte de danske fiskere også sige farvel til en masse af de fisk, de normalt kunne få i nettet.
Brexit betød, at fiskerne, der sejler rundt i Nordsøen, ikke kan fange lige så mange fisk mellem Storbritannien og Danmark, som da Storbritannien var et EU-land.
Det har længe givet økonomiske hovedpiner for fiskerne, men nu er der kompensation på vej.
EU har nemlig godkendt en kompensationsordning, så der kan sendes 840 millioner kroner af sted til de danske fiskere, der er ramt af kvotetabene, som brexit har medført.
Det fortæller Jacob Jensen (V), der er minister for fødevare, landbrug og fiskeri.
- Det er rigtig godt, at de nu kan få de penge udbetalt. De har efterspurgt dem rigtig længe, og det kan jeg godt forstå, for det er et enormt indgreb og nærmest en bombe, der sprang i luften i dansk fiskeri, da Storbritannien trådte ud, siger han.
Minister: Fiskeri er en del af det danske dna
Han kalder det "en stor sum", som fiskerne nu kan søge om at få. Men han mener også, det er nødvendigt, da fiskerne er pressede af både de reducerede danske fiskekvoter og de høje brændstofpriser.
- Jeg synes, det er en god dag for fiskerne, siger han og peger på, at Danmark er en fiskerination, og det er en del af vores dna.
En af de fiskere, som er blevet ramt, er Alfred Fisker Hansen. Han er formand i Thyborøn Havns Fiskerforening og fiskeskipper.
- Det er noget, vi har ventet med længsel på, og vi har været bange for, om vi nogensinde ville se pengene. Men nu ser det ud til at det heldigvis lykkes - og det er jo positivt, siger han.
Fisker: Vi har betalt prisen for brexit
Ifølge fiskeskipperen har brexit betydet, at der er givet afkald på kvoterettigheder på mellem 11 og 19 procent på torsk, sej og sild. Derfor har flere af dem været nødt til at omlægge, hvilket har kostet dyrt.
- Vi betalte en pris for at der blev landet en brexitaftale (mellem EU og Storbritannien, red.). Derfor er det dejligt, at man nu vælger at kompensere os, siger Alfred Fisker Hansen.
For at modtage kompensationen bliver der dog stillet krav til fiskerne om bæredygtighed, miljø og klima, fortæller ministeren. Det betyder blandt andet, at man ikke kan bruge pengene til at øge motorkapaciteten.
Sådanne krav havde Alfred Fisker Hansen dog helst været foruden, siger han.
Men Jacob Jensen mener dog, at kravene er i orden.
- Det er netop for at understøtte erhvervet i en mere grøn og bæredygtig retning. Det synes jeg er rigtig fornuftigt, siger han.
Fiskeriforening: Skal være med til at sikre fremtiden
I Danmarks Fiskeriforening roser formand Svend Erik Andersen, at aftalen nu er faldet på plads.
- Det har været en lang og sej kamp, og der har været mange bump på vejen. Det er en ekspropriering, der er foretaget i vores øjne, så vi er glade for, at det er lykkes, siger formanden.
Udover denne kompensation er der også andre ordninger, som skal sikre fiskerierhvervet i fremtiden. De skal alle være med til at sikre, at økonomien i fiskeribranchen er sund i fremtiden, fortæller Svend Erik Andersen.
Ekspert: Et fornuftigt beløb
En af dem, der har forsøgt at beregne, hvor meget de danske fiskere har mistet efter brexit, er Jesper Levring Andersen. Han er lektor på Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
I 2021 var han med til at lave flere beregninger ud fra forskellige scenarier, hvor man i gennemsnit vurderede, at fiskerne stod til at miste omkring en milliard kroner på en periode på 16 år. Nogle af beregningerne førte dog til lavere tab, mens andre lå højere.
Derfor vurderer Jesper Levring Andersen, at fiskerne kan være tilfredse.
- Umiddelbart synes jeg, det ser ganske fornuftigt ud. Vi har haft nogle beregninger, som var lidt højere og lidt lavere. Men 840 millioner passer meget godt til nogle af vores beregninger, siger han.
Kompensationspuljen åbner i maj i år og vil kunne søges gennem Fiskeristyrelsen.