85 procent af unge vil takke ja til vaccine: 'Jeg er ligeglad med, hvor de stikker mig. Jeg vil bare have den'

Vaccinetilslutningen blandt unge måles til sit højeste, viser nye tal. 22-årige Fahmi Jama glæder sig til at få sin hverdag igen.

Fahmi Jama læser til daglig på Roskilde Universitet, men har ikke siddet i et gruppelokale i mange måneder. Han glæder sig til at komme tilbage. Grafik: Søren Winther Nørbæk. Privatfoto

Corona skal være fortid. Og det kan kun gå for langsomt, hvis man spørger 22-årige Fahmi Jama.

Han hungrer efter at få sin hverdag med studie og venner tilbage. Derfor er han klar til at lade sig stikke i armen. Uanset hvilken vaccine der er i kanylen.

- Jeg er ligeglad med, hvor de stikker mig. Jeg vil bare gerne have en vaccine, siger Fahmi Jama.

Og faktisk er langt de fleste unge på samme side som ham. Det viser de seneste tal fra HOPE-projektet fra Aarhus Universitet, der har undersøgt befolkningens adfærd under coronakrisen.

85 procent af de 18-34 årige vil sige ja til at tage imod en godkendt vaccine. Det er det højeste, der er målt for aldersgruppen, siden projektet begyndte ved coronakrisens start.

For den samlede befolkning gælder, at 89 procent er klar til et stik.

Vaccine, ja tak

I marts stoppede Danmark med at vaccinere med AstraZeneca efter indberetninger om tilfælde med blodpropper hos personer, der har fået vaccinen. Siden er vaccinen fra AstraZeneca taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Også udrulningen af vaccinen fra Johnson & Johnson er sat på pause.

- Historierne om AstraZeneca gav et lille dyk i vaccinetilslutningen blandt unge i marts. Men nu kan vi med seneste måling se, at vi er tilbage på et højt niveau, siger en af forskerne bag HOPE-projektet, Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Netop myndighedernes beslutning om helt at droppe AstraZeneca-vaccinen kan faktisk have vakt mere tillid til vaccineprogrammet i befolkningen, siger han:

- For de bekymringer man eventuelt måtte have haft om AstraZeneca og bivirkninger, er der ikke længere grund til at have.

Generelt er der stor tilslutning til at blive vaccineret, forklarer Michael Bang Petersen.

- Man bliver vaccineret for at beskytte de såbare. Og så spiller bekymringen for senfølger også en rolle for unge, siger han.

Men en vaccine er også det bedste bud på en hurtigere vej tilbage til det liv, vi plejer at leve, siger professoren.

- Det er de unge, der er mest udmattede i forhold til at følge coronarestriktionerne. På den måde er de formentlig særligt motiverede for at kunne få et grønt coronapas ved hjælp af en vaccine, siger han.

Også Jeanette Østergaard fortæller, at unge er mere ivrige for genåbningen end andre. Hun er seniorforsker med specielt fokus på unge ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Det liv, man plejede at leve med fester og venner, har været sat på pause, siger Jeanette Østergaard.

Af samme årsag har mange været plaget af ensomhed og stress. Det har rapporterne fra HOPE-projektet kastet lys over ad flere omgange.

- Derfor er det vigtigste for dem at komme tilbage til den verden, hvor de mere frit kan se deres venner. Men også få deres skole- og studieliv tilbage, siger Jeanette Østergaard.

Klar til at åbne e-boks

Præcis den lyst kan Fahmi Jama relatere til.

Han studerer til daglig politik og forvaltning på Roskilde Universitet. I de seneste mange måneder har hans værelse i lejligheden i Købehavn både fungeret som læsesal og dagligstue.

Han glæder sig til at komme tilbage til universitetet. Men også til en hverdag, hvor han ikke skal bekymre sig om, hvornår den næste coronabølge rammer. Og den verden er vaccinen med til at holde på afstand.

- Jeg orker simpelthen ikke en tredje lockdown. Det gør jeg bare ikke. Nu er vi endelig kommet ind i en genåbningsfase, så selvfølgelig skal vi gøre, hvad vi kan for at holde en form for kontrol over smitteudviklingen, siger han.

Derfor er han parat, når vaccinationsindkaldelsen lander i hans e-boks. Det sker ifølge den nuværende vaccinationskalender i juni måned.

Facebook
Twitter