860.000 danskere drikker for meget: Men kun få kender til gratis behandling

Man kan få anonym og gratis hjælp af sin kommune, hvis man drikker for meget. Men det aner fire ud af fem danskere mellem 30 og 70 år ikke, viser ny undersøgelse.

En tredjedel af alle danskere har en person i familien, der drikker for meget, oplyser Sundhedsstyrelsen. (© DR)

140.000 danskere er afhængige af alkohol, 585.000 har et skadeligt forbrug, og 860.000 har et forbrug, der er for højt.

Sådan lyder tallene fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

Alligevel ved fire ud af fem danskere mellem 30 og 70 år ikke, at hver enkelt kommune skal kunne tilbyde et gratis, skræddersyet behandlingstilbud til alle, der drikker for meget og gerne vil i behandling.

Det viser en meningsmåling, der er lavet af organisationen Alkohol og Samfund, der arbejder for at forebygge alkoholproblemer.

- Alt for højt tal

Tallet er overraskende højt, mener Kit Broholm, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen med mange års speciale i alkoholvaner:

- Det er et alt, alt for højt tal. Der er en meget stor gruppe mennesker, der har et medlem i deres familie med et alkoholproblem. Så der er et behov for, at man får kendskab til, at der er et gratis behandlingstilbud i alle kommuner, siger hun.

Formand for Alkohol og Samfund, Anette Søgaard Nielsen, er enig i, at det er et behov for, at flere får kendskab til behandlingsgarantien, der har eksisteret siden 2007.

- Der er stadig mange mennesker, der er tilbageholdende med selv at spørge, hvor man kan få behandling. Så det er rigtig ærgerligt, at det ikke er mere umiddelbart synligt for borgerne, siger hun.

Kommuner halter bagefter

En af grundene til, at så mange er uvidende om kommunernes behandlingstilbud, kan hænge sammen med, at mange kommuner er dårlige til at oplyse om det.

En undersøgelse, foretaget af Alkohol og Samfund i maj sidste år, viser, at 59 kommuner ikke oplyser korrekt om borgernes fire rettigheder i behandlingsgarantien.

De fire rettigheder er, at behandlingen er gratis. At borgerne kan henvende sig anonymt. At alkoholbehandlingen sættes iværk senest 14 dage, efter at borgeren har henvendt sig. Og at man frit kan vælge, hvilket alkoholambulatorium man vil behandles i.

En brøler i Allerød

Allerød er en af de kommuner, der ligger dårligst i undersøgelsen.

Det er en klokkeklar fejl, at man stort set ikke kan finde nogen information på kommunens hjemmeside, erkender den konservative borgmester, Jørgen Johansen:

- Der er ingen tvivl om, at vi har begået en lille brøler. Den retter vi op på, så vi bliver synlige der, men jeg tror, at det vigtigste i det her handler om personligt kontakt, og det er vi rigtig gode til, siger han.

Ifølge Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsen har behandlingstilbuddene oftest en positiv effekt, og hun opfordrer alle kommuner til at hanke op i kommunikationen, ligesom Allerød vil gøre:

- Man skal bruge den her anledning til at få revideret sin hjemmeside, så man gør sig umage med at give viden om alkoholbehandlingstilbud. Det skal helt frem på forsiden.

Alkohol & Samfund søsætter sammen med Trygfonden en landsdækkende kampagne for at få flere til at benytte kommunernes behandlingstilbud. Kampagnen begynder i dag. Du kan læse mere om den her.