87 danskere syge af sukkerærter

87 gæster i en kantine i Odense blev ramt af colibakterie efter at have spist kenyanske sukkerærter.

Sukkerærter fra Kenya gav i juni maveproblemer for 87 gæster i en fynsk kantine.

De besøgende i en kantine i Odense fik sig en ubehagelig overraskelse, efter at 87 af de 300 spisende gæster i juni blev syge på grund af en colibakterie, som giver diarré.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI).

Der er tale om en særlig type colibakterie, som er en meget almindelig årsag til kortvarig og ukompliceret diaré ofte i forbindelse med rejse til lande med ringe hygiejniske forhold.

Kenyanske sukkerærter

SSI har efterfølgende forsøgt at opklare årsagen til smitteudbruddet, og alt tyder nu på, at det er kenyanske sukkerærter, som er kilden til udbruddet.

Udbruddet i Odense understreger ifølge SSI, at friske grøntsager som for eksempel sukkerærter og minimajs, der importeres til Danmark fra tropiske områder og sælges som spiseklare produkter, kan være til fare for sundheden.

Faren kan dog undgås, hvis grøntsagerne får et kort opkog, før de spises.

Der har gennem den seneste periode været stor fokus på grøntsager, efter at den livsfarlige VTEC-colibakterie har kostet over 50 mennesker livet og smittet mere end 4000.

Bukkehornsfrø fra Egypten

I Danmark har 13 kvinder og 12 mænd i alderen 6 til 81 år haft VTEC-sygdommen, som kan give den farlige nyresygdom HUS.

EU's fødevaremyndighed, Efsa, udpegede tirsdag bukkehornsfrø, der var importeret fra Egypten i 2009, som "den mest sandsynlige" smittekilde og stoppede import af alle frø og bønner fra landet frem til oktober.

VTEC er en bakterie, der stammer fra afføring fra kvæg og andre drøvtyggere og formodes at have inficeret vand, som bukkehornsfrøene er vasket i.