88 procent af svinebesætninger er smittet med MRSA

Fødevareministeren vil iværksætte to initiativer, der skal knække kurven.

Netop offentliggjorte tal viser, at en screening har fundet husdyr-MRSA i 88 procent af de danske svinebesætninger i 2016 (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En ny screening viser, at den resistente bakterie MRSA forekommer i 88 procent af de danske svinebesætninger. Det er en stigning på 20 procentpoint i forhold til 2014.

Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har efter, at de nye tal er kommet frem indgået en aftale med de andre partier bag MRSA-aftalen fra 2015 om at iværksætte to initiativer, der skal knække kurven.

- For det første skal der igangsættes forsøg med forskellige alternative desinfektionsmetoder i staldene for at undersøge, om det er muligt at nedbringe MRSA, mens der er svin i staldene. Initiativet skal sikre, at virksomheder bag produkter, som kan dokumentere en sandsynlighed på virkning, får mulighed for at afprøve deres produkter, skriver Fødevareministeriet i pressemeddelelsen.

- Desuden vil ministeren have udarbejdet en beskrivelse af forudsætningerne for at etablere og opretholde MRSA-rene produktionslinjer i den danske svineproduktion, står der videre.

Minister: Bekymrende

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen kalder stigningen bekymrende og mener, at der skal handling til med det samme. Han forklarer, at man ikke kan afvente resultaterne af den ekspertgruppe, som man sammensatte i december sidste år.

- Det er bekymrende, at vi fortsat ser en markant stigning i MRSA-forekomsten i staldene. De nye tal indgår naturligvis i MRSA-ekspertgruppens overvejelser, og jeg ser meget frem til at modtage ekspertgruppens anbefalinger til sommer, siger ministeren.

FAKTA: Hvad er MRSA?

 • MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker.

 • Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.

 • Det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente. altså modstandsdygtige, over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.

 • Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.

 • En rask person har kun lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan medføre betændelser, eksempelvis bylder og børnesår.

 • Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige

 • En særlig variant af MRSA kaldes husdyr-MRSA eller MRSA CC398.

 • MRSA er et stigende problem både i Danmark og udlandet.

 • I perioden 2007 til 2014 er antallet af personer smittet med alle typer MRSA steget fra 662 i 2007 til 2964 i 2014.

 • For MRSA CC398 har stigningen været fra 14 personer i 2007 til 1224 i 2014. Disse tal indeholder også de personer, som bærer bakterien uden at være syge.

 • I begyndelsen af februar i år kom det frem, at der er fundet MRSA i godt halvdelen af det konventionelle danske svinekød, som kan købes i supermarkederne.

 • Kilder: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

 • /ritzau/