90 timers bilkontrol kan fremover sikre danske grænser

En EU-dom fra 2012 giver mulighed for mere kontrol af de danske grænser.

I dag kan politiet kun standse et køretøj, hvis der er konkret mistanke om alvorlig kriminalitet. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Efter hollandsk forbillede har dansk politi nu mulighed for at skrue op for kontrollen langs kongerigets grænser.

Det er en dom fra EU-Domstolen fra 2012, som giver mulighed for en mere systematisk kontrol. Der er ikke tale om en permanent kontrol - blot et udvidet tjek, forklarer professor i europæisk politik ved Københavns Universitet, Peder Nedergaard.

- Man kan lave et spottjek med folk, der kommer ind i landet, og det betyder, at man kan standse eksempelvis biler, hvis man mener, de ikke har et lovligt ærinde i Danmark, siger Peter Nedergaard til DR Nyheder.

Både bil, tog og fly

Ifølge Jyllands-Posten kontrollerer hollandsk politi præventivt ved eksempelvis at kontrollere biler i 90 timer om måneden i op til seks timer om dagen.

I første halvår af 2014 har det ført til, at hollænderne har standset flere end 100.000 personer, hvilket har ført til pågribelse af 580 udlændinge med ulovligt ophold i landet.

I togene kan man i den hollandske model kontrollere op til tre tog dagligt per strækning. Man må maksimalt standse 20 tog om dagen, hvor man højst må gennemse fire vogne per tog.

På samme vis kan flyselskabernes ankomne passagerer blive kontrolleret op til syv gange om ugen. Op til en tredjedel af et flyselskabs samlede antal afgange per måned kan kontrolleres.

En lignende systematisk kontrol har man ikke set i Danmark siden Schengen-samarbejdet blev indført i 2001. Statsminister Helle Thorning-Schmidt åbnede i sidste uge for, at nye elektroniske hjælpemidler som mobile kameraer og nummerpladeregistreringer skal hjælpe betjentene i deres arbejde ved grænseovergangene i blandt andet Sønderjylland.

Med de elektroniske hjælpemidler kan dansk politi indsamle informationer, som kan danne grundlag for en bedre og mere målrettet kontrol af eksempelvis grænseoverskridende kriminalitet.Mere sikkerhedNæstformand i Venstre, Kristian Jensen, forventer, at de nye regler er gavnlige for at sikre lov og orden i Danmark.

- Jeg håber, at det her kan føre til en mere konsekvent og mere intelligent grænsekontrol, hvor man har mulighed for at beskytte danskerne bedre mod kriminelle personer, som vi ikke vil have ind i landet, siger Kristian Jensen til DR Nyheder.

Ifølge Jyllands-Posten har Udlændingekontrolafdelingen anholdt omkring 50 menneskesmuglere i år.

FacebookTwitter