90'ernes rockerkrig var mere blodig

Det opgør mellem landets to rockergrupper, der blev betegnet Den store Nordiske Rockerkrig, var mere blodigt end nutidens opgør. Indtil videre.

Rockeropgørets sidste voldsomme angreb i "krigen" 1996/97 fandt sted i Liseleje i Nordsjælland i juni 1997. Her kigger en politimand på den bil, hvor det dræbte Bandidos-medlem befandt sig. I baggrunden et par af motorcyklerne. (Foto: Mogens Flindt © Scanpix)

De mange skyderier i København i øjeblikket er ikke helt enestående. For lidt over 10 år siden var der et voldsomt opgør i gang mellem de to store rockergrupper, Bandidos og Hells Angels.

Grupperne må have været uenige om et eller andet i et stykke tid forud, men offentligheden blev først opmærksom på, at der var noget helt galt den 10.marts 1996.

Det sker, da der opstår skyderi i Københavns Lufthavn i Kastrup, kort efter at et fly er landet fra Finland. I flyet var folk fra begge grupper, og uden for ankomsthallen ventede en modtagelseskomité.

Den er dog ikke kommet for at sige velkommen hjem. Men for at skyde.

Det er folk fra den rivaliserende gruppe, Hells Angels, der rammer fire mennesker. Bandidos-medlemmet Uffe Larsen dør, tre andre såres.

Sådan begyndte det opgør, der i pressen får betegnelsen rockerkrigen, senere endda den store nordiske rockerkrig, som også bliver titlen på en bog, udgivet af en af forsvarsadvokaterne, Thorkild Høyer.

Top i medierne i halvandet år

Krigen eller opgøret mellem de to grupper bliver forsidehistorie i aviser og tophistorie i de elektroniske medier, indtil den stopper halvandet år senere, næsten lige så pludseligt som den er begyndt.

Ifølge politiforbundet kostede opgøret fem dræbte, der var 40 drabsforsøg, og undervejs bliver der skudt med meget kraftige våben. I alt i Norden er der 11 drab og 74 drabsforsøg, skriver Thorkild Høyer i en bog om opgøret i 1999. Høyer var medvirkende til den fredsaftale, som grupperne indgik efter halvandet års blodigt opgør.

Blandt andet skydes der fra et tag i nærheden af HA's klubhus i Titangade i Nørrebro-bydelen i København med en panserværnsraket direkte mod klubhuset under en fest. To bliver dræbt.

Håndgranat mod fængsel

Det går så vildt til, at der også er forsøg på at ramme indsatte i fængsler. Det lykkes for Bandidos at komme helt tæt på en celledør i Jyderup statsfængsel og benytte både håndgranat og maskinpistol. Målet for angrebet, Jørn Jønke Nielsen er i cellen, men undgår at blive ramt.

Den sidste episode med dødelig udgang rammer også Bandidos. En ellers idyllisk sommerferieaften brydes stilheden i Liseleje, da en maskinpistolbevæbnet mand skyder mod fire Bandidos-medlemmer. En bliver dræbt og tre såret. Politiet ved godt, hvor de skal lede efter gerningsmanden, som senere idømmes 16 års fængsel.

Lige som nu, fik offentligheden heller ikke dengang meget at vide om, baggrunden for de mange skyderier.

Var det et spørgsmål om magt, eller kontrol over et bestemt geografisk område? Var det et spørgsmål om hvem, der skulle styre handelen med for eksempel narkotika? Eller var det et spørgsmål om ære?

Spørgsmålene forblev ubesvarede.

Ingen svar

Nogenlunde lige så pludseligt, som det begyndte, slutter det hele igen. Afslutningen på opgøret sker, som advokat Thorkild Høyer beskriver det, under efterretningstjenestens diskrete bevogtning på Karlebo Kro den 25.september 1997.

Her mødes Bandidos-talsmand, Jim Tinndahn med "Blondie", en af de fremtrædende HA-folk, der nogle år før rockerkrigen havde udstået sin straf for dobbeltdrab.

Ifølge politiforbundet kom rockerfænomenet til Danmark i begyndelsen af 1970erne med få rivaliserende motorcykelklubber. Klubberne betegner i øvrigt ikke sig selv som rockere, men som bikere.

Rockermiljøet domineres i dag af Hells Angells og Bandidos, der har hver omkring 150 faste medlemmer. Dertil kommer så støttegrupper.

Ifølge politiforbundet formodes rockerne i dag at stå bag en bred vifte af kriminalitet blandt andet, narkotika, kvindehandel, bedrageri, afpresning, røveri, vold, svindel - og i stadig stigende omfang ved hjælp af stedfortrædere.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328806ea11f9d0c6c2a7cf2

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk