Åben kommune frygter naborend: Vi risikerer, at situationen kommer ud af kontrol, og tallene eksploderer

I morgen træder de nye restriktioner i kraft, og det kan få afledte effekter, lyder det fra borgmester.

Næstveds naboer mod vest, øst og syd er ramt af restriktionerne. (Foto: © Michael Dorbec (Grafik))

- Hvis man bor i Aarhus og er rigtig ked af, at Moesgaard Museum er lukket, så tager man altså ikke til Randers og går i Randers Regnskov. Hvis man bor i Randers, må man gerne tage i Randers Regnskov, men det skal en familie fra Aarhus ikke gøre, for så tager man det høje smittetryk med.

Sådan lød det i går fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på pressemødet, hvor den delvise nedlukning af 38 kommuner blev præsenteret.

Direktøren og de øvrige på pressemødet understregede vigtigheden af, at borgerne i de pågældende kommuner "pakker tasken" med restriktionerne, hvis de bevæger sig væk fra kommunen.

Sådan lød det i går fra Søren Brostrøm:

Med andre ord betyder det, at hvis din favoritrestaurant er lukket på grund af restriktionerne, skal du ikke tage til en anden kommune for at gå ud og at spise.

Åben kommune frygter rend fra naboerne

På den sydlige del af Sjælland ligger Næstved Kommune, som ikke er omfattet af de nye restriktioner.

Men det er de fleste omkringliggende kommuner, og derfor er borgmester Carsten Rasmussen (S) nervøs for, at borgere i andre kommuner vil tage til Næstved for at gå ud at spise eller gå på bar.

- Det er jeg temmeligt bekymret for, fordi udfordringen er, at alle vores nabokommuner lukker, og derfor er det fristende for især unge lige at tage toget eller bussen til Næstved og give den gas hele dagen.

- Man skal ikke bare tage til Næstved og så tænke, at her gælder det ikke. Hvis man gør det, risikerer vi, at situationen kommer ud af kontrol, og tallene eksploderer, lyder det fra Carsten Rasmussen.

Som det ses her på kortet, er nabokommunerne til Næstved ramt af de nye restriktioner:

Adfærdsforsker: Vi finder smuthuller - ikke med vilje

Spørgsmålet er så, om folk smækker hælene sammen og indordner sig.

Ifølge Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet, blev der på pressemødet appelleret til folks sunde fornuft.

Adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen er spændt på at se, hvordan danskerne håndterer de nye restriktioner.

Men det er ikke altid, at den lytter.

- Hovedet fungerer sådan, at det skal løse et problem, og så kan man lige så godt tage over og spise i nabokommunen, fordi lige præcis jeg har fået en coronatest i forgårs eksempelvis. Vi finder smuthuller - ikke med vilje, men fordi vores hoveder fungerer, som de gør, siger Pelle Guldborg Hansen.

Borgmester til restauranter: Sig nej

Borgmester Carsten Rasmussen medgiver, at det nok ikke er utænkeligt, at folk fra nabokommunerne alligevel smutter forbi Næstved.

- Der kan selvfølgelig sidde en i Vordingborg, som tænker, at jeg skal bare hente den julegave i Næstved. Så gør det. Men lad være med at gå og shoppe hele dagen og sætte dig ind på restauranter eller caféer, men skynd dig at gøre dit ene ærinde og kør hjem til din kommune igen.

Hør Carsten Rasmussen forklare sig:

Borgmesteren har dog en klar anbefaling til Næstveds serveringssteder:

- Hvis du har en restaurant i Næstved, og man ringer fra Slagelse og siger, at vi kommer otte veninder og skal reservere et bord og holde en julefrokost, skal man som restauratør sige, at det er en rigtig dårlig ide. Normalt vil vi rigtig gerne have gæster og kunder i Næstved, men i den her situation, er det en rigtig dårlig ide, siger han.

Hos Horesta, der organiserer hoteller og restauranter, mener man dog ikke, at det er op til restrautørerne at holde øje med, hvor gæsterne kommer fra.

- Vi synes jo, at det er en urimelig position at sætte vores virksomheder og medlemmer i og sige, at de skal gå rundt og lege coronapoliti og spørge gæsterne, hvor de bor til daglig, når de får anvist et bord. Det er ikke deres opgave. Det hverken kan eller skal de, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Foreløbig gælder restriktionerne i de 38 kommuner til 3. januar. De træder formelt i kraft fra i morgen.