Åbenmundet Kina-kritiker er blevet advaret af PET mod at rejse til Kina: 'De kan rende og hoppe'

PET har advaret fire danskere mod at rejse til Kina. Ekspert kalder det et afskrækkelsestiltag.

Det er angiveligt sagen om fire danskeres rolle i Ted Hui-sagen, som er årsagen til PET's prik på skulderen. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Du bør kigge dig over skulderen, hvis du vælger at rejse til lande, der har tætte forbindelser til Kina.

Det var dybest set budskabet fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), da Thomas Rohden, formand for det tværpolitiske Dansk Kina-Kritisk Selskab og regionsrådskandidat for De Radikale Venstre, i februar blev ringet op af PET.

Foruden Rohden har tre danske Kina-kritikere fortalt til Jyllands-Posten, at PET har advaret dem mod at rejse til lande, hvor de kan risikere at blive udleveret til Kina.

De fire - hvoraf to er folketingsmedlemmer - hjalp på forskellig vis med at få demokratiforkæmperen Ted Hui fra Hongkong til Danmark sidste år.

'Det kommer ikke til at ske'

De andre, der er blevet kontaktet af PET, er ifølge Jyllands-Posten Uffe Elbæk fra Frie Grønne, De Konservatives Katarina Ammitzbøll og Anders Storgaard, som er konservativ ungdomspolitiker.

Thomas Rohden afviser overfor DR Nyheder, at han har gjort noget, der er ulovligt. Og så mener han i øvrigt, at Kina kan "rende og hoppe".

- Det er en ren politisk kampagne, som Kina kører. Vi har set i hele verden, hvordan de bruger alverdens bøllemetoder for at få personer som mig selv til at tie stille.

Hør Thomas Rohden fortælle mere her:

- Det kommer ikke til at ske. Vi vil fortsætte vores kamp for menneskerettigheder i Kina, og vi vil blive ved med at sætte fokus på deres meget voldsomme krænkelser af menneskerettigheder.

Thomas Rohden har noteret sig, hvilke lande han gør sig klogest i at holde sig fra.

- Thailand er et dejligt land. Der har jeg været før. Men det er også et af de lande, man skal være ekstra opmærksom på, fordi der nok er en meget, meget høj risiko for, at man bliver udleveret, siger han.

Ekspert: Kina vil afskrække andre

Hvis man er sigtet i en straffesag, kan man altid risikere at blive udleveret til et andet land, hvis der ligger en udleveringsaftale. Det gør sig også gældende, hvis en person har gjort noget strafbart i Danmark, men efterfølgende er flygtet til et andet land - og omvendt.

Forskellen er dog, at man her er blevet ringet op af en efterretningstjeneste.

Det fortæller Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor i kinesiske forhold og politik på Forsvarsakademiet.

- At PET følger sagen og advarer må jo bygge på efterretninger og en eller anden risikovurdering af, hvad der kan ske, hvis man tog til lande, der havde udleveringsaftale med Kina.

Ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen ville det dog også få enorme konsekvenser, hvis det på et tidspunkt skulle ende med, at en dansker, eller en anden vesterlænding, blev udleveret til Kina.

- Derfor skal vi se det her som et afskrækkelsestiltag for, at andre ikke skal foretage lignende aktiviteter.

Den prodemokratiske politiker fra Hongkong Ted Hui var i Danmark i december. Der sagde han, at han ikke ville rejse tilbage til Hongkong. Det har han heller ikke gjort. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

- Det ville jo skabe en potentiel krise ikke kun mellem Danmark og Kina, men også mellem Kina og EU, siger hun.

Hun fortæller, at det er bredt kendt i den akademiske verden, at forskere, der eksempelvis er kritiske overfor Kinas rolle i Tibet-spørgsmålet, ofte kan få problemer med at få et visum til at rejse ind i Kina.

Kofod: Ministeret er på sagen

PET oplyser til DR, at man ikke har nogen kommentar til sagen. Jyllands-Posten har set opkaldsinformationer fra Thomas Rohdens telefon samt en e-mail, hvor PET kvitterer for samtalen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger i en skriftlig udtalelse, at det er "afgørende principielt at understrege, at der i Danmark råder en grundlovssikret ytrings- og forsamlingsfrihed".

- Den gælder for folketingsmedlemmer og privatpersoner, og den ret står regeringen fuldstændig værn om. Udenrigsministeriet arbejder for helt at undgå retslige tiltag i sagen, og jeg holder Udenrigspolitisk Nævn fortroligt orienteret. Jeg har ingen kommentarer til PET’s eventuelle rådgivning af enkeltpersoner, lyder det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk