Aabenraas borgmester er glad for skærpet grænsekontrol

Efter stigende smitte i den tyske by Flensborg, lukker Danmark nu en række grænseovergange. Aabenraas borgmester er glad for kontrollen.

13 grænseovergange mellem Danmark og Tyskland vil lukke fra midnat den 20. februar. (Foto: Frank Cilius © Scanpix)

Flensborg, som ligger få kilometer fra Danmark, indførte for to dage siden et natligt udgangsforbud, som gælder fra på lørdag. Det er sket, fordi byen døjer med et højt smittetryk.

Det stigende smittetryk har nu resulteret i, at Danmark har valgt at lukke flere grænseovergange til Tyskland og intensivere kontrollen ved grænsen. Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- På grund af situationen i Flensborg har regeringen nu besluttet at skærpe grænseindsatsen ved den dansk-tyske grænse. Skærpelsen er midlertidig og sker med henblik på at afklare situationen i området.

30 kilometer væk er de glade

I Aabenraa, der ligger 30 kilometer nord for Flensborg, er man positive overfor beslutningen. Det fortæller borgmesteren i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V).

Borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen (V). (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Jeg føler mig lidt presset nu. Henholdsvis fra Kolding, der har et meget stort smittetal og så det pres, der ligger ved, at den engelske variant er udbredt i Flensborg. Jeg er glad for, at vi får kontrollen, men egentlig mest for at vi kan få styr på, hvordan smitten breder sig i Aabenraa Kommune og ikke kontrol for kontrollens skyld

De høje smittetal fra Flensborg har også gjort borgmesteren nervøs, da han gerne ser Aabenraa som en del af en fremtidig genåbning.

- Vi vil gerne være med i en genåbning med de retningslinjer, der så vil være givet fra sundhedsmyndighederne. Og jeg var nervøs for, at vores nærhed til Flensborg ville få en negativ indvirkning på det, siger Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune.

Det drejer sig om 13 grænseovergange, der bliver lukket fra midnat. Udover dette vil ni overgange intensiveres med kontrol.

Politinæsen vil afgøre det

Den skærpede kontrol på de forsat åbne grænseovergange vil dog som udgangspunkt ikke ændre sig fra de normale grænseregler.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Reglerne vil som udgangspunkt være de samme. Men man vil hyppigere opleve, at man bliver bedt om at skulle vise sin negative test ved grænsen.

Han kalder det 'en betydeligt mere intensiv kontrol', men forklarer, at der ikke er sat mål for politifolk ved grænsen.

- Det er først og fremmest politinæsen, altså politimandens erfaring, der er afgørende for, hvem der bliver vinket ind.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter