Åbne plejehjem bekymrer virolog: 'Det er at gå et skridt for langt'

Der åbnes nu for besøg på landets plejehjem og plejecentre.

Sundhedsministeren forventer at se smittelommer, og at plejehjem bliver lukket, fordi smitten udvikler sig i en kommune. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Jeg synes, at det er at gå et skridt for langt.

Sådan lyder det fra Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, efter regeringen har besluttet at åbne for besøg på landets plejehjem, efter mere end tre måneder med

restriktioner
for besøg.

- Det er på tide, at vi får større mulighed for at besøge de ældre, der sidder på plejehjemmene. Det er absolut godt, siger Allan Randrup Thomsen og tilføjer:

- Omvendt skal vi også tænke på, at det er vores mest sårbare gruppe. Når først der er kommet infektion ind på et plejehjem, har det en

tendens
til at sprede sig hurtigt.

I løbet af den seneste tid har plejehjem landet over arbejdet med besøg fra

pårørende
i forskellige konstruktioner.

Nogle har sat pavilloner op udendørs, hvor der er afstand mellem den besøgende og beboeren. Andre steder har de sat plastikskærme op for at undgå, at coronavirus skal trænge ind på plejehjemmet.

Og Allan Randrup Thomsen kunne godt have ønsket sig, at man havde fundet en middelvej for at åbne for besøg.

- Jeg havde gerne set, at man havde nogle dedikerede rum, hvor man kunne komme som besøgende og møde sit ældre

familiemedlem
, og at de rum bliver sprittet af før og efter besøg.

- At folk, der kommer udefra, bliver gelejdet ind i de her rum, uden at de er rundt på plejehjemmet og røre ved ting, siger han.

Store konsekvenser for beboerne

Den model, Allan Randrup Thomsen foreslår, minder til forveksling om den, der har eksisteret i et stykke tid, hvor det har været muligt at gennemføre

restriktive
besøg. Og det har været langt fra tilfredsstillende, mener Alzheimerforeningen.

- Man risikerer, at de negative konsekvenser af isolation, herunder

dødsfald
, bliver så store, at man ikke sundhedsfagligt kan forsvare at opretholde de
restriktioner
, siger foreningens direktør, Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningen er blandt de organisationer, der har kæmpet for, at landets beboere på plejehjem og lignende kan få deres

pårørende
på besøg igen.

- Besøgsrestriktionerne har haft meget katastrofale konsekvenser for svækkede ældre. De er blevet svækket fysisk og psykisk. Det er gået ud over deres førlighed og deres evne til at genkende

pårørende
, sig Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

Derfor er foreningen meget glade for, at de ældre igen kan få besøg af deres

familiemedlemmer
og venner. Også selvom der har været adskillige tilfælde, hvor smitten er løbet løbsk på plejehjem, hvor mange beboere og medarbejdere er blevet smittet.

- Det er jo heller ikke de

pårørende
, der bringer smitten ind.

Hvordan kan du sige det så sikkert, når der har været restriktioner for besøg de seneste mange måneder?

- De

pårørende
har i helhed været bedre til at lade sig teste. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, vi har foretaget, hvor cirka 20 procent af de
pårørende
siger, de har ladet sig teste. Og så har de jo ikke været der.

Alzheimerforeningen anerkender, at det kan få konsekvenser, hvis smitten først kommer ind på plejehjemmene.

- Det er ikke ensbetydende med, at de

pårørende
ikke kan få det med ind. Det er derfor regeringens tilgang er rigtig fornuftig, hvor man kan gå ind med besøgsrestriktioner, hvis lokale smittetryk stiger. Men man skal allerede have en strategi for, hvordan man åbner op igen, siger Nis Peter Nissen.

Klar med nålestiksoperationer

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er enig med både Ældre Sagen og Alzheimerforeningen, der mener, at det har været nogle hårde måneder for plejehjemsbeboerne.

- Det her har haft store menneskelige konsekvenser. Ikke mindst blandt vores demente medborgere, der måske ikke kan forstå, hvorfor der kommer nye regler.

- Men det, vi også kan se, er, at når smitten først kommer ind for døren, spreder den sig meget hurtigt, siger han.

De seneste par uger har særligt et udbrud på et plejehjem tiltrukket opmærksomhed, nemlig Vendelbocentret i Hjørring Kommune. Her er tre beboere døde og 15 ansatte og 11 beboere er fortsat i isolation, efter at adskillige medarbejdere og ældre er blevet testet positive i løbet af de seneste tre uger.

I Hjørring har

myndighederne
sat ind med et besøgsforbud på plejehjemmet, og de gennemfører omfattende test af både personale og beboere. Og det er den slags
tiltag
,
myndighederne
vil stå klar med, mens plejehjemmene åbner landet over.

- Det er en åbning, men det er ikke et løfte fra mig om, at alt vil være åbent hele sommeren igennem, siger Magnus Heunicke.

- Vi vil formentlig se smittelommer, hvor man fra myndighedernes side vil være klar til at lukke ned som nålestiksoperationer på plejehjem i kommuner, hvor smittetallene stiger, tilføjer han.

Facebook
Twitter