Aalborgs unge slår rekord og er igen danmarksmestre i klamydia

På landsplan er flere smittet med kønssygdommen klamydia end nogensinde før.

Flere af de aalborggensiske unge peger på festgaden Jomfru Ane Gade som årsag til de mange smittetilfælde. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

De takker pænt, da der bliver sagt tillykke med bedriften. Men samtidig er alvoren ikke til at tage fejl af blandt flere af de nordjyske unge.

Med 42 tilfælde per 1.000 unge mellem 15 og 29 år indtager Aalborg førstepladsen i smitte med klamydia.

Tallene er fra sidste år, men netop offentliggjort af Sex & Samfund. Og også året forinden var det aalborggenserne, der toppede listen.

Selvom et kondom kan beskytte mod kønssygdommen, lader det til, at mange lader det blive i lommen. Ærgerligt, mener blandt andre 26-årige, der bor i Aalborg.

- Det skal ikke være tabubelagt at bruge, og det skal ikke være et "buzzkill" hvis man snakker om at finde et kondom, når man kommer hjem på værelset, siger han.

Også den 28-årige studerende Tobias Rønbøg nikker genkendende til, at både ham og andre danske unge burde være mere påpasselige.

- Man kan godt bruge et kondom, det er bare ikke lige så behageligt, i hvert fald ikke for fyren, siger han.

For Tobias Rønbøg og hans kammerater er klamydia og andre kønssygdomme sjældent et samtaleemne. (Foto: © Mads Kappel Thøgersen)

Aalborggensiske Lukas Dyrmose på 19 år er enig i betragtningen om, at det kan være svært at huske kondomet.

Han dyrker som oftest ubeskyttet sex, også selvom han er opmærksom på risikoen.

- Man tænker ikke så meget over det, når man er beruset. Det sker dog af og til, at man bruger lidt gummi, siger han.

For få lader sig teste

Det er dog ikke kun brugen af kondom eller anden beskyttelse, der påvirker tallene i klamydiastatistikken.

I alt var der 35.687 klamydiatilfælde i 2022. Det er flere end nogensinde før, og handler ifølge Sex & Samfunds generalsekretær Majbrit Berlau primært om, at alt for få lader sig teste. Det gælder særligt unge mænd.

For de unge, DR har talt med, er det mellem et halvt og fem år siden, de sidst fik klarhed på, om de bar rundt på klamydia eller ej.

Men for den 22-årige tømrerlærling Rasmus Jæger Futtrup fra Aalborg har overbevisningen indtil nu dog været, at hans omgangskreds har været flittige til at teste sig.

- Mit indtryk er, at folk er gode nok til at blive testet. Men åbenbart ikke gode nok, når Aalborg er så ringe, siger han og understreger, at man ikke bør tage let på det at blive ramt af kønssygdommen.

Også 26-årige Alexander er opmærksom på konsekvenserne.

- Det er ærgerligt, det er noget, der spreder det så meget. Man burde måske tænke lidt mere over, hvem man er sammen med, og hvordan man er sammen, når det kommer til sex.

Og rekorden: Det er heller ikke noget at være stolt af, understreger han.

- Det er ikke noget, jeg støtter. Jeg holder gerne min slange i bukserne for at undgå den topliste, siger Alexander.

Et svært problem at løse

Hos Aalborg Kommune er de opmærksomme på problematikken, og ifølge sundheds- og forebyggelseschef Torben Kjeldgaard er det vigtigt at tage hånd om.

- Vi synes, vi har gjort meget for at knække kurven. Men det er ikke det, vi ser i tallene. Det er virkelig træls, siger han.

- Vi har kastet kondomer efter de unge, men de sætter dem ikke de rigtige steder.

Kommunen har delt 25.000 kondomer ud til unge i blandt andet Jomfru Ane Gade, som både ham og flere af de unge henviser til som en af årsagerne til de mange smittetilfælde.

Festgaden er nemlig et samlingspunkt for mange unge mennesker, og ofte er der alkohol involveret.

Samtidig har kommunen også kastet penge efter en seksualkoordinator, der skulle modvirke problemet, men det viser sig, at der skal mere til, understreger sundhedschefen.

- Vi skal undersøge, om der er noget, vi er blinde for, og om vi kan gøre noget på en anden måde, siger Torben Kjeldgaard.