Åndenød og mistet lugtesans: Her er de senfølger, som coronapatienter oplever

Mange patienter oplever problemer med åndenød, hukommelsesbesvær og andre senfølger.

Joan Wardinghus Persen (liggende) er en af de patienter, der lider af senfølger efter corona. (Foto: Jose Ramanamihantatsoaran DR)

Sundhedsstyrelsen nedsætter nu en ekspertgruppe, der skal se nærmere på senfølger efter coronavirus.

Mange patienter oplever nemlig, at de stadig har problemer, lang tid efter at virussen har forladt kroppen.

Hvor udbredt problemet er, har videnskaben stadig ikke kortlagt, men ifølge flere videnskabelige artikler, tyder alt på, at senfølgerne er et reelt problem, fortæller Helene Probst, konstitueret vicedirektør hos Sundhedsstyrelsen.

- De fleste siger, at mellem 5-10 procent får en eller anden form for senfølger, men det er stadig ret uafklaret. Så det er endnu for tidligt at sige helt stålfast, siger hun.

Nogle af senfølgerne kommer patienterne sig hurtigt over, mens andre er mere længerevarende.

- Det er et ret blandet billede, siger Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Nu skal en ekspertgruppe undersøge fænomenet, og de skal komme med retningslinjer for, hvordan senfølge-patienterne bedst behandles.

Her kan du se nogen at de eftervirkninger, som covid-19-patienterne ofte fortæller om.

Åndenød

Foto: Jose Ramanamihantatsoaran

- På det seneste er jeg begyndt at vågne om natten, fordi jeg ikke føler, jeg kan trække vejret, fortæller Joan Wardinghus Persen fem måneder, efter at hun blev smittet.

Hun er en af de patienter, der oplever vejrtrækningsbesvær, efter at de er erklæret raske. En anden er sygeplejerske Anita Stokbro.

- Det presser på brystet, og mine lunger er fuldstændig låst fast. Jeg døjer med at få luft og kan kun sige fem ord, før jeg får talebesvær, har hun fortalt til bladet Sygeplejersken.

Da sygdommen rammer lungerne er det ifølge Celeste Porsbjerg, der er professor ved lungemedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, ikke urealistisk, at indlagte kan blive "lungeinvalide i et halvt til et helt år efter sygdommen, hvilket kan opleves som kronisk lungesygdom".

- Mit gæt er, at vi vil se nogle mennesker, der ikke har haft lungeproblemer tidligere, også kan blive hårdt ramt af det her, siger hun til videnskab.dk.

Nedsat smags- og lugtesans

(Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Flere patienter fortæller at smags- eller lugtesansen er påvirket. Enten er sanserne helt forsvundet, eller de er ændret. Den tidligere corona-patient Joan Wardinghus Persen fortæller således om en episode, hvor farsbrød stank så meget af metal, at hun dårligt kunne klemme en bid ned.

En anden patient, Roya Maghaddas Hoffmeyer, beskriver det således:

- I fire måneder har jeg ikke kunnet lugte noget som helst. Når jeg spiser, kan jeg godt smage surt, salt og sødt, men jeg kan ikke skelne krydderier fra hinanden. Min lugtesans var meget skarp, og jeg savner duften af parfume, mad og blomster, siger hun.

Træthed

Vicevært Brian Boye oplever eftervirkningerne efter corona på sin krop.

Vicevært Brian Boye er en af de patienter, der beretter om udbredt træthed efter sygdommen.

- Jeg bliver meget træt i min hverdag. Det kommer sådan usammenhængende - det kan være klokken 10, det kan være klokken 14, fortæller han.

- Det er faktisk det, der fylder mest i min hverdag. Når jeg er på arbejde, kan jeg pludselig blive meget træt, og så må jeg sætte mig hen i et hjørne og slappe af, siger han til DR.

Hukommelsestab eller hovedpine

Tidligere patienter beretter også om hukommelsestab, hovedpine eller koncentrationsbesvær.

- Jeg har oplevet, at jeg har glemt, hvor jeg er på vej hen, når jeg har været på arbejde, fortæller Anne-Britt Haas, SOSU-assistent fra Tønder og tidligere coronapatient.

- Jeg har også stået og talt med en kollega og så lige pludseligt glemt hvad hun hedder, på trods af at have arbejdet med hende i fire år, siger hun.

Poul Videbech, der er professor og overlæge ved Psykiatrisk Center i Glostrup, vurderer sammen med neuropsykologen Mette Marie Støttrup i en artikel i Ugeskrift for Læger, at vi over den næste tid vil se flere, der henvender sig med symptomer som hovedpine, opkastning og tab af lugte- og smagssans.

- Vi kender ikke perspektiverne og de fulde konsekvenser af covid-19, men vi ved dog nu, at sygdommen er mere end en lungesygdom, og derfor kan den også medføre andre langsigtede konsekvenser for eksempel af neurologisk karakter, siger han til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Facebook
Twitter