To år siden: Kejsersnit på live-tv skabte debat, men forældre fortryder intet

Det var første gang nogensinde på dansk tv, at seerne kunne se et kejsersnit live.

I lørdags fyldte Sander Tejlmann Breining to år.

Navnet siger nok ikke umiddelbart læserne af denne artikel noget, men der er faktisk en god chance for, at du har set ham komme skrigende til verden på Næstved Sygehus.

For udover jordemoder, læger, sygeplejersker og forældre var der nemlig et kamerahold og en tv-læge med på fødestuen, da det planlagte kejsersnit blev vist direkte i bedste sendetid på DR1, og over en halv million så med.

Det var det første kejsersnit nogensinde, der blev sendt live i Danmark – ganske vist med 60 sekunders forsinkelse, hvis noget skulle gå galt, eller læger og forældre ønskede at afbryde signalet. Programmet skabte debat om kejsersnit, men også om det moderne tv-medie - for hvorfor skulle det nu også være live, blev der spurgt?

Vi har spurgt Sanders forældre, hvordan de husker tilbage på oplevelsen med at dele fødslen af deres første barn med hele landet – og om de ville gøre det igen.

- Noget, han kan prale med på første date

Sanders mor, den dengang 29-årige Sille Tejlmann, er selv uddannet sygeplejerske og kendte til proceduren. Hun følte sig tryg ved kejsersnittet, men parret havde alligevel flere overvejelser om at invitere et kamerahold med på operationsstuen.

Blandt andet var Sanders far, Philip Breining, bekymret for, om der ville blive for meget fokus på parret og familien frem for fødslen af deres barn, men i dag er begge forældre glade for, at det største øjeblik i deres liv er foreviget på film.

- To år efter, er vi stadig glade for vores beslutning om at deltage. Vi oplevede stor respekt omkring vores ønsker og følte, at vi fik den absolut bedste behandling af både det lægefaglige personale og tilrettelæggerne, siger Sille Tejlmann.

Selv har hun endnu ikke set klippet, hvor hun bliver åbnet og syet sammen igen, men resten har hun set - og hun græder lige meget hver gang.

Sander, da han fyldte to år i lørdags. (Foto: (privatfoto))

Sander har af gode grunde endnu ikke nogen holdning til, at over en halv million så ham blive født, men en del af forældrenes overvejelser gik på, hvad han mon vil sige til det hele, når han bliver ældre og forstår det.

- Alle vil gerne være noget særligt, og at få lov til at blive født på live og landsdækkende tv må da siges at være noget, han engang kan prale med på for eksempel en første date, joker forældrene.

- Giv fanden i, hvad andre mener

Da Sille Tejlmann og Philip Breining for to år siden sagde ja til at invitere danskerne med ind på fødestuen og være en del af familieudvidelsen, var det blandt andet med et ønske om at skabe debat om kejsersnittet, som parret fortæller i videoen herunder.

I dag er der stadig en heftig debat om antallet af fødsler ved kejsersnit og årsager til at vælge kejsersnit frem for vaginal fødsel. De danske medier bugner med debatindlæg og artikler med overskrifter som:

”Kvinder misinformeres om risici ved kejsersnit”, ”Kejsersnit er ikke en ret”, ”Stadig flere føder på medicin eller ved kejsersnit: I dag vil kvinder hellere løbe et maraton end føde deres børn selv”, ”Det er altså ikke arrogant at anbefale vaginal fødsel og amning” og ”Raske gravide skal ikke skæres i unødigt”.

Fra Sille Tejlmann og Philip Breining lyder rådet, at kommende forældre for alt i verden skal følge deres mavefornemmelse. Selv var den førstegangsfødende mor fuldstændig smertefri 14 dage efter indgrebet, og i dag skal man med hendes egne ord "bruge en lup" for at se arret.

- Men så heldige er alle desværre ikke, så jeg kan ikke sige, at jeg anbefaler kejsersnit - men jeg kan uden at blinke sige, at det var den 100 procent rigtige beslutning for mig og dermed for os som familie. Og skal vi have flere børn, så bliver det uden tvivl med kejsersnit.

- Tryg mor er lig med god fødsel, så giv fanden i, hvad alle andre tænker og mener, siger Sille Tejlmann.

Live-signalet skabte mediedebat

Live-udsendelsen skabte ikke kun debat om fødsler. Med lille Sanders fødsel tog tv-mediet et stort skridt længere ind i en danskers mest private del af livet, og det skabte debat hos både fagfolk og medieeksperter, at DR valgte at sende kejsersnittet live frem for at bånde det.

En af dem, der stillede spørgsmål ved værdien af livesignalet, var formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo. Hun medvirkede selv i udsendelsen, da foreningen gerne ville være med til at sætte fokus på kejsersnit, men hun havde foretrukket andre rammer.

- Oplysning er vigtig, men generelt bør usikkerhed om udfaldet ikke være en del af underholdningen, sagde hun dengang til Ritzau.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, var også skeptisk.

- En fødsel er som udgangspunkt en positiv ting, hvor man ikke har at gøre med sygdom. Det bekymrer mig, hvis man rykker ind på andre områder, der har at gøre med syge mennesker og operationer, sagde han til samme medie.

Erling Groth, der er redaktør i DR Medier, forsvarede live-udsendelsen. At det er direkte, giver det hele en ekstra nerve og skaber et fællesskab med seerne, lød argumentet.

Familien Tejlmann Breining er glad for at kunne bidrage til debatten om kejsersnit, der kørte før, under og efter Sanders fødsel, fortæller de i dag. De ville ”uden tvivl” gøre det igen.

- Vi følte os meget trygge og godt behandlet hele vejen fra start til slut. Især personalet ved selve kejsersnittet var fantastisk. Vi er overordentlig taknemmelige for den behandling, vi fik på Næstved Sygehus, fortæller Sanders forældre.

HVORFOR KEJSERSNIT?

 • Årsager til planlagt kejsersnit:

 • Snævert bækken og stort barn

 • Misdannelser i fødselsvejene, moderkage, som ligger foran fødselsvejen (placenta prævia)

 • Hvis den gravide lider af en sygdom eller lignende, som gør, at hun ikke kan tåle belastningen ved en fødsel

 • Svigtende funktion af moderkagen, som ernærer barnet

 • Særlige tilfælde, hvor den fødende er meget ængstelig for fødslen

 • Årsager til akut kejsersnit:

 • For tidlig løsning af moderkagen (abruptio placentae)

 • Hvis barnet får for lidt ilt under fødslen

 • Hvis fødslen går i stå

 • Svigtende funktion af moderkagen, som ernærer barnet

 • Hvis barnet ligger uhensigtsmæssigt, for eksempel skråleje, pandestillingKilde: Patienthåndbogen-sundhed.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk