Omkring hver tredje dansker tjekker deres arbejdsmail mindst én gang om dagen unden for normal arbejdstid. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for DR Nyheder.
Det er et tegn på, at arbejdslivet for mange er begyndt at snige sig ind i privatlivet, og det kan være problematisk og resultere i et egentligt telepres, forklarer seniorforsker ved Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling, på Bispebjerg Hospital Bo Netterstrøm.
- Der er en risiko for, at man får stress, søvnløshed og en række andre symptomer på, at man er for meget på, siger han.
Holder aldrig fri
For at kunne præstere bedst muligt - både privat og på arbejdet - skal der være plads til at restituere og slappe af efter en hård arbejdsdag.
Mails efter fyraften risikerer at skabe usikkerhed og uforudsigelighed i dagligdagen, fordi man aldrig er sikker på, hvad der kan komme dumpende - det modsatte af, hvad der er brug for, når krop og sind skal restituere, forklarer Bo Netterstrøm:
- Når man er på sin arbejdsmail hele tiden, kredser ens tanker om arbejdet hele tiden, så man faktisk ikke holder fri indvendigt.
For hver femte dansker er fritidsbrugen af arbejdsmail ikke begrænset til et enkelt besøg, men er noget, der sker op til flere gange om dagen.
Fem procent tjekker sågar deres indbakkn hver gang, der kommer en ny mail.
To ben at stå på
Ens sociale liv kan også komme i klemme, hvis man hele tiden skal være på i en anden verden også.
Og det kan forværre situationen yderligere, mener Bo Netterstrøm.
- Jeg plejer at sige, at vi har to ben at stå på - et arbejdsben og et privatben - og hvis de ikke er nogenlunde lige stærke, risikerer vi at vælte, siger han.
Ingen problemer på kort tid
Der er ikke nødvendigvis en risiko for at blive udsat for telepres, hvis man en enkelt gang i ny og næ svarer på en arbejdsrelateret mail i sin fritid.
Problemerne opstår, hvis man igennem længere tid bruger fyraftenstiden på hele tiden at forholde sig til arbejdsindbakken, forklarer Bo Netterstrøm.
- Det stress som telepres lægger på os, har på lang sigt - det vil sige mange måneder, måske år - en helbredsskadelig virkning, siger han.
- Hvis vi konstant skal være på, øges risikoen for, at vi bliver mere åreforkalkede, lettere får hjertesygdomme, nogle bliver mere deprimerede og nogle bliver angste.
15 procent føler sig stressede
Noget kunne tyde på, at en relativt stor del af danskerne har lidt for svært ved at sætte jobbet på standby, koble af og lade batterierne op.
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2012 viste nemlig, at 15 procent af 16.300 adspurgte følte sig stressede "hele tiden" eller "ofte" inden for de sidste to uger.
Ud af disse svarede 43 procent, at både job og privatliv var kilden til følelsen af stress.