Året der gik: Her er højdepunkterne fra 2013 i Danmark

Lærerkonflikt, hunden Thor og GGGI-sagen var med til at sætte præg på 2013 i Danmark.

Om få dage giver 2013 stafetten videre til 2014, og et nyt år begynder. Det er derfor tid til at tænke tilbage på, hvad der skete, i året der gik.

Herunder har vi samlet en tidslinje over, hvad der skete i Danmark fra januar til december.

Januar - Hunden Thor bliver stjålet

3. januar. Den første, danske jægersoldat bliver dræbt i Afghanistan, da han under en patrulje blev ramt af en sprængning. Læs mere her.

10. januar. Thomas Banke (V) meddeler, at han trækker sig som borgmester i Fredericia, efter at han er blevet anklaget for overforbrug af medicin, rod i bilag og navnefusk i forbindelse med en urinprøve. Han erkender, at han har sjusket, men afviser, at han har fusket. Læs mere her.

(Foto: Peter Øvad Halkjær)

13. januar. Det kommer frem, at DSB i to år har betalt PR-bureauet Waterfront Communications for at holde en kritisk journalist beskæftiget i et forsøg på at forhindre, at han skulle skrive kritisk om DSB. Læs mere her.

27. januar. Tidligere næstformand i SF, Mattias Tesfaye, melder sig ud af SF og ind under fanerne hos Socialdemokratiet.

30. januar. Schæferhunden Thor bliver stjålet fra et dyreinternat i Hillerød. Hunden skulle have været aflivet 31. januar, fordi den ifølge politiet havde skambidt en mindre hund i september 2012.

Det viser sig senere, at det er en politibetjent, der har afhentet Thor. Han får i juni måned en dom på 60 dages betinget fængsel og er i dag suspenderet fra sit job hos politiet. Hun Thor er angiveligt stadig i live, men politibetjenten vil ikke fortælle, hvor den er. Læs mere her.

31. januar. Cykelrytteren Michael Rasmussen indrømmer, at han har været dopet i perioden fra 1998 til 2010. Han stopper samtidig som aktiv cykelrytter. Se Michael Rasmussen indrømme sit misbrug i videoen her.

(Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Februar - Hedegaard bliver angrebet

5. februar. En mand opsøger formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, på hans bopæl og affyrer skud, der går lige over hovedet på Hedegaard. Han er siden flyttet til en hemmelig adresse og beskyttes af Politiets Efterretningstjeneste. Gerningsmanden er ikke blevet fundet.

Du kan her se Martin Krasniks interview med Lars Hedegaard, der blev gennemført i marts 2013. Interviewet vakte voldsom debat om Krasniks offensive spørgeteknik.

19. februar. Den europæiske hestekødsskandale rammer Danmark. Der er fundet hestekød i den frosne ret 'Combino Penne Bolognese', der sælges i supermarkedet Lidl i Danmark. Retten bliver fjernet fra hylderne. Læs mere her.

26. februar. Snakken om ulve i Danmark begynder for alvor, da 10 får bliver dræbt på en mark mellem Ikast og Herning. Læs mere her.

(Foto: Jens Kirkeby © Scanpix)

28. februar. KL varsler lockout af lærere organiseret i Lærernes Centralorganisation ved udgangen af marts måned. Forklaringen er, at KL ikke kan blive enige med lærerne om en ny overenskomst. Læs mere her.

Marts - Rolf Sørensen kryber til korset

5. marts. Nicklas Bendtner bliver dømt for at have kørt spritkørsel af Københavns Byret. Straffen bliver, at fodboldspilleren ikke må køre bil i tre år, en bøde på 842.000 kroner plus sagens omkostninger. Derudover får han et halvt års karantæne fra det danske fodboldlandshold.

Dommen faldt, efter at Bendtner blev taget for spritkørsel i indre København med en promille på 1,75 3. marts. Læs mere her.

(Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

12. marts. Grønland går til valg. Partiet Siumut vinder, og Aleqa Hammond overtager posten som landsstyreformand fra Kuupik Kleist (IA).

18. marts. Rolf Sørensen indrømmer, at han tog doping som professionel cykelrytter i 1990'erne. Han erkender, at indrømmelsen kommer alt for sent. Se Rolf Sørensen bekendelse her.

(© DR)

19. marts. Skuespilleren Holger Juul Hansen dør 88 år gammel.

20. marts. Jesper Petersen, Emilie Turunen og Nanna Westerby forlader SF og melder sig ind i Socialdemokratiet.

22. marts. Vestjyden Chresten vinder årets X Factor. Se vinder øjeblikket her.

(Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

April - skolekonflikt i fuld flor

1. april. Lockouten af landets lærere træder i kraft.

5. april. Sagen om den adopterede pige Masho får daværende socialminister, Karen Hækkerup (S), til at standse DanAdopts adoptioner fra Etiopien.

8. april. Det vækker debat, at folketingspolitiker Marie Krarup (DF) efter et officielt besøg i New Zealand stiller spørgsmålstegn ved, om landets flådeofficerer bør følge et traditionelle maori-ritualer med dans og næsegnidning. Læs mere her.

11. april. Omkring 40.000 demonstrerer mod konflikten på skoleområdet. De fleste fremmødte er lærere fra hele landet.

(Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

18. april. Regeringen vedtager både en ny kontanthjælpsreform og en ny SU-reform med oppositionen. Læs mere her.

20. april. Popikonet Justin Bieber giver koncert i Parken i København.

(© Colourbox)

24. april. Regeringen vedtager vækstplan til 90 milliarder kroner med oppositionen. Læs mere om vækstplanen her.

25. april. Regeringen griber ind i lærerkonflikten. Indgrebet betyder, at lærernes arbejdstidsaftale afskaffes. Dagen efter vedtager Folketinget indgrebet. Enhedslisten og Liberal Alliance stemmer som de eneste partier imod. Læs mere her.

25. april. Bronzestatuen Holger Danske bliver sat til salg på Lauritz.com og bliver købt af en mand fra Skjern i Vestjylland.

29. april. Landets lærere og skoleelever vender tilbage til klasseværelserne efter lockouten.

(Foto: Laura Marie Sørensen © DR)

30. april. Efter godt to år og tre måneders fangenskab bliver de to danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez frigivet af somaliske pirater mod en løsesum på et uvist beløb.

Maj - Dansk grand prix-sejr

3. maj. Danske regioner opsiger aftale med De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), fordi parterne ikke kan blive enige om en ny overenskomst.

Regeringen griber ind samme dag med et lovforslag, der forlænger den nuværende overenskomst til september 2014, men også sætter nye rammer for lægernes almene praksis. Derfor anbefaler PLO, at lægerne skal aflevere deres ydernumre. Få overblik over konflikten her.

18. maj: Storfavoritten Emmelie de Forest vinder Europæisk Melodi Grand Prix og sikrer, at grand prixet bliver afholdt i Danmark i 2014. Se og hør vindersangen her.

(Foto: John Macdougall © Scanpix)

20. maj: Enhedslisten og regeringen vedtager ny dagpengeaftale, der skal hjælpe de danskere, der står til at miste deres dagpenge. Læs mere her.

20. maj: Erhvervsmanden Haldor Topsøe dør få dage før sin 100 års fødselsdag. Se det sidste interview med Topsøe, der blev optaget af 21 Søndag få uger før erhvervsmandens død, her.

29. maj. Det vækker kritik, at Dansk Folkeparti indrykker en annonce i en række landsdækkende medier med en liste over knap 700 mennesker, der nu bliver danske statsborgere. Annoncen fremhæver, at én af dem bliver overvåget af PET.

30. maj. Klimaminister Martin Lidegaard (R) får en næse efter at have givet utilstrækkelig information om huller i solcelleloven.

31. maj. En kendelse fra Ligestillingsnævnet fastslår, at det ikke er ulovligt at frabede sig ammende kvinder som kunder i restauranter, på cafeer og andre steder.

Juni - Plum og ponyen

4. juni. Trods kritik bliver den nye offentlighedslov vedtaget med et stort flertal i Folketinget. Læs mere her.

13. juni. Konservative går med i en aftale om en ny folkeskolereform med regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti. Reformen træder i kraft i 2014.

19. juni. Det omstridte rejsekort skulle have været landsdækkende, men der er så store problemer med kortet, at salg af klippekort i Region Hovedstaden bliver forlænget med et helt år.

(Foto: Rasmus Mark Pedersen © DR)

20. juni. Politiets Efterretningstjeneste vurderer, at mindst 65 personer er rejst fra Danmark for at deltage i krigshandlinger i Syrien.

22. juni. Den danske racerkører Allan Simonsen omkommer under en ulykke under løbet Le Mans.

23. juni. Det kommer frem, at en pony er blevet slagtet på stranden i Tisvilde i Nordsjælland. Ponyen Tarzan tilhører forfatteren og tv-kokken Camilla Plum, og det viser sig, at det er hendes egen søn, der har slået ponyen ihjel.

29. juni. Et snævert flertal af landets praktiserende læger dropper truslen om at opsige samarbejdet med det offentlige. Formand for PLO, Henrik Dibbern, går af.

Juli - Sommer og halalkød

16. juli: En debat om halalkød bliver sat i gang, efter at det kommer frem, at en børnehave på Nørrebro ikke serverer svinekød, men halalslagtet kød af hensyn til de muslimske børn.

31. juli. Muslimen Ahmed Akkari stiller sig frem og fortæller, at han fortryder sin rolle under Muhammedkrisen og advarer mod den islamisering i Danmark, han selv har været en del af.

August - Sass Larsen tilbage i varmen

2. august. Temperaturen når 33,3 grader i Karup i Midtjylland - årets højeste temperatur.

(Foto: Conni Davids © brugerbilled)

9. august. Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer ministerrokade. Henrik Dam Kristensen (S) og Mette Gjerskov (S) stopper. Henrik Sass Larsen (S) bliver erhvervs- og vækstminister og er for alvor tilbage i dansk politik, mens Annette Vilhelmsen bliver social-, unge- og integrationsminister. Læs mere om sommerens rokade her.

18. august. Der bliver afholdt Ironman i København. Som den første danske tronfølger gennemfører Kronprins Frederik.

(Foto: Niels Ahlmann Olesen © Scanpix)

21. august. Rigsrevisionen kritiserer Skat for, at der er fejl i tre ud af fire ejendomsvurderingerne fra 2011. Fejlene betyder, at tusindvis af boligejere har betalt for lidt eller for meget i skat.

21. august. Vestas' topchef Ditlev Engel bliver fyret på grund af endnu et milliardunderskud i firmaet.

24. august. Paraden Copenhagen Pride slår alle rekorder med 17.000 deltagere.

(Foto: Nikoline Vestergaard © DR Brugerbillede)

27. august. Danmark forbereder at kunne gå i krig i Syrien med blandt andet USA og Storbritannien inden for få døgn uden et FN-mandat som reaktion på, at styrker under Syriens præsident Bashar al-Assad har brugt giftgas mod sin egen befolkning.

29. august. Et flertal i Udenrigspolitisk Nævn giver regeringen mandat til at støtte en militæraktion i Syrien udenom FN. Læs mere her.

September - et anonymt brev

4. september. Det står klart, at en ny barselsreform ikke byder på øremærket barsel til mænd, selvom det står i regeringsgrundlaget.

16. september. Danske Bank fyrer ordførende direktør, Eivind Kolding. Banken vil have en direktør med dybere bankkompetence lyder det. Thomas F. Borgen overtager stillingen.

(© Danske Bank)

17. september. Tidligere kulturminister, Uffe Elbæk, forlader De radikale og bliver løsgænger. I november stifter han et nyt parti.

18. september. Rangvid.rapporten bliver fremlagt. Rapporten fastslår, at en stor del af den danske finanskrise skyldes en lille personkreds bestående af 17 ejendomsspekulanter. Læs mere her.

24. september. Et anonymt brev dukker op hos Skattesagskommissionen. Vidneafhøringer bliver udsat og politiet bliver inddraget for at undersøge brevet. Læs mere her.

28. september. En tårevædet statsminister holder tale ved Socialdemokraternes kongres, hvor hun bliver mødt med klapsalver.

(© DR)

Oktober - Hassan på alles læber

5. oktober. Op til Venstres landsmøde bliver Lars Løkke Rasmussen i Ekstra Bladet beskyldt for at have fråset på rejser som formand for klimaorganisationen GGGI. På 49 rejse dage har han brugt godt en million kroner. Kritikken tager til over den næste måneds tid. Læs mere her.

8. oktober. Berlingske vælger at offentliggøre det anonyme brev fra skattesagen samtidig med, at Skattesagskommissionen giver vidnerne lov til at se anonymt brev. Det står fortsat uklart, hvem der har sendt brevet.

17. oktober. Digteren Yahya Hassan debuterer med digtsamlingen 'Yahya Hassan'. I medierne udtaler han sig kritisk om dele af sin kulturbaggrund og beskylder sine forældres generation for at klynge sig til Koranen. Det vækker voldsom vrede i nogle muslimske kredse.

(Foto: Rikke Caroline Carlsen)

18. oktober. For tredje døgn i træk er mange danskere forhindrede i at tjekke kontoen via Nem-ID, som viser sig at være et sårbart system.

20. oktober. Lars Løkke Rasmussen holder et historisk langt pressemøde på tre timer og 43 minutter, hvor han erkender, at han skulle have sat en stopper for sine dyre rejser på 1. klasse som formand for GGGI. Samtidig fremlægger han alle sine bilag. Læs mere her.

21. oktober. Skatteeksperter rådgiver rige danskere til ulovligt at skjule formuer i udlandet, viser dokumentarserie på DR1. Se dokumentarserien her og læs mere om skattely her.

22. oktober. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bliver opereret for blodprop i hjertet.

28. oktober. Danmark rammes af stormen Allan. Dem sætter danmarksrekord med vindstød på over 54 meter per sekund. Til sammenligning ramte tyfonen Haiyan Filippinerne i november med vindstød op mod 325 kilometer i timen.

November - GGGI koster Friis Bach posten

8. november. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) forlænger sin sygeorlov, fordi hans kone er blevet ramt af et hjerteanfald.

18. november. Den kontroversielle digter Yahya Hassan bliver slået i ansigtet på Købehavns Hovedbanegaard. Herefter får han livvagter døgnet rundt. Læs mere her.

19. november. Der er kommunalvalg. Socialdemokraterne er fortsat det største parti med 29,5 procent af stemmerne. Venstre får dog flere borgmesterposter end S. Læs mere her.

21. november. Udviklingsminister Christian Friis Bach går af som følge af hans rolle i GGGI-sagen. Han forklarer på et pressemøde, at han netop er blevet gjort opmærksom på, at GGGI's rejseregler har været oppe på et bestyrelsesmøde, hvor han selv sad med. Oplysningen er i strid med, hvad Friis Bach tidligere har sagt til Folketinget og offentligheden, og derfor vælger han at trække sig.

(© DR)

Samtidig erkender departementschef i Udenrigsministeriet, Ulrik Vestergaard Knudsen, at Udenrigsministeriet har fejloplyst Friis Bach i sagen om GGGI's rejseregler, og at det er grunden til, at Folketinget og offentligheden tidligere er blevet misinformeret af Friis Bach.
Rasmus Helveg Petersen (R) overtager ministerposten. Læs mere her.

December - Bodil blæser Danmark omkuld

3. december. Chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, forlader sin stilling efter længere tids kritik af PET.

5. december. Stormen Bodil rammer Danmark. Beredskabsstyrelsen vurderer, at Bodil er værre end oktober-stormen Allan. Stormen forårsager stormflod flere steder i Danmark. Det går hårdest ud over området omkring Frederiksværk i Nordsjælland.

(Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

10. december. Enhedslisten vælter justitsminister Morten Bødskov (S). Partiet har ikke tillid til ministeren, fordi det mener, at han har givet Folketinget forkerte oplysninger i sagen om Pia Kjærsgaards besøg på Christiania. Læs mere her.

11. december. I et samråd skal socialminister Annette Vilhelmsen forklare, hvorfor hun tildelte Huset Zornig en million kroner, før ansøgningsfristen til puljen med pengene var udløbet. sagen fortsætter med at rulle. Læs mere her.

11. december. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) stopper som udenrigsminister og træder ud af Folketinget efter råd fra sine læger. Han bliver afløst af Holger K. Nielsen (SF).

(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

13. december. Helle Thorning-Schmidt præsenterer ministerrokade. Karen Hækkerup (S) bliver ny justitsminister, Dan Jørgensen ny fødevareminister, Jonas Dahl (SF) ny skatteminister og Holger K. Nielsen bliver altså udenrigsminister.

(Foto: Jens Astrup © Scanpix)

17. december. Den ene af to redegørelser bliver offentliggjort. Den beskriver, hvorfor Christian Friis Bach endte med at få de forkerte oplysninger fra ministeriet om rejsereglerne i GGGI. Konsekvensen er, at tre embedsmænd i Udenrigsministeriet skal i tjenstligt forhør, fordi der er begået alvorlige fejl i sagsforløbet. Læs mere her.

18. december. Rusland frigiver 30 Greenpeace-aktivister deriblandt danske Anne Mie Roer Jensen. Aktivisterne har siddet fængslet i Rusland siden december.

20. december. Direktør i udviklingspolitik i Udenrigsministeriet stopper efter samråd om GGGI-sagen. Læs mere her.

Send os dit 2013-minde

Måske husker du 2013 for noget helt andet end det, der står listet herover. Send os derfor gerne et billede eller en kort video af dine bedste minder - uanset om de hænger sammen med årets store begivenheder eller er dine helt egne.

Skriv til 1212@dr.dk - eller gør det via vores app 'DR Nyheder'. Husk at skrive navn, telefonnummer, by og tidspunkt på året i din besked. Så kan vi finde ud af, hvem, hvor og hvornår billedet eller videoen stammer fra. Beskriv også gerne den begivenhed, videoen eller billedet viser.