Årets studenter får grønt lys til vognkørslen: 'Det er en super fed nyhed'

Alkohol bliver ikke forbudt, til gengæld bliver translokationer begrænset i omfang.

Årets studenter får lov til at lufte huerne på den traditionelle vogntur (Arkivfoto). (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Køretøjer med feststemte unge mennesker kommer også denne sommer til at præge gadebilledet.

Efter lang tids tvivl blev det i dag slået fast, at årets studenter godt må drage ud på deres traditionelle kørsel for at fejre deres huer og afslutningen på deres uddannelse.

- Jeg har den ufattelig glædelige nyhed til studenterne, at ja, de kan faktisk godt køre i vogn, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Hun fortæller, at beslutningen er truffet med bred opbakning på tværs af Folketinget.

De kommende studenter kan altså godt begynde at leje køretøjer, men afslutningen bliver alligevel ikke helt, som den plejer.

Mindre translokationer

Som følge af beslutningen bliver der nemlig sat begrænsning på studenternes afslutningsceremonier på uddannelsesstederne, hvor de får overdraget deres afgangsbeviser.

Translokationerne skal afholdes klassevis og ikke som vanligt med samtlige afgangselever samlet til et stort arrangement.

- Vi har som regering og folketing skullet se på den samlede pakke, og der ved vi fra de unge selv, at det vigtigste har været vognkørsel. Så der har vi valgt at sige, at translokationerne bliver mindre, så der er færre, der mødes på tværs af klasser.

- Så der er nogle begrænsninger, men den glædelige nyhed er, at det bliver muligt at få en festlig afslutning på både sin uddannelsestid, men også et forår der på alle tænkelige måder har været lidt mærkelig, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil.

Der bliver ingen store ceremonier med flere hundrede mennesker, når der skal uddeles studenterhuer. Dimissionerne bliver begrænset i omfang. (Foto: © Morten Dueholm, Scanpix)

Ikke som anbefalet

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lød, at translokationerne kunne afholdes som normalt, mens studenterkørslen måtte ofres.

Den model har politikerne valgt "at vende om", som Pernille Rosenkrantz-Theil formulerer det.

- Det er et udtryk for, at vi har ladet os rådgive, men har truffet en politisk beslutning. Vi beder sundhedsmyndighederne se på den politiske beslutning, vi har truffet, og siger: Hvordan mener I så, vi forsvarligt kan gøre det.

Hvad hvis Sundhedsstyrelsen vender tilbage og siger, at det er en rigtig dum idé?

- Så må vi tage et interview igen til den tid, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun understreger, at der ikke bliver fællesbadning i springvandet eller store afslutningsfester, hvor flere klasser samles.

Derudover er der stadig en række ubesvarede spørgsmål om de endelige retningslinjer for studenterkørslen, der skal findes svar på over de næste dage.

- Det er vigtigt for os at drøfte med sundhedsmyndigheder og de unge selv i forhold til at skrue det sammen, så det er realistisk og kan lade sig gøre i virkelighedens verden, siger ministeren.

Kommende student: Super fed nyhed

I Hinnerup lidt uden for Aarhus vækker nyheden enorm begejstring. 19-årige Sarah Østergaard Hougaard, der går på Favrskov Gymnasium, havde ikke sat sine forhåbninger for højt, men kan nu se frem til fest, farver og vognkørsel 25. juni.

Sarah Østergaard Hougaard er begejstret for udsigten til at køre i studentervogn senere på måneden.

- Det er en super fed nyhed. Det er vi bare super glade for, siger Sarah Østergaard Hougaard, der mener, at det har stor betydning, at studenterne nu har fået grønt lys:

- Det er en måde at få lov at fejre de her tre år på, og vi får lov sammen at slutte ordentligt af. Det betyder helt vildt meget som klasse, det er vi virkelig taknemmelige for, siger hun.

Hendes klasse har igennem hele coronakrisen forberedt dagen med vognkørsel, selvom der indtil i dag har været usikkerhed om muligheden for at gennemføre festlighederne.

Opbakning

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, kalder det "helt ekstremt vigtigt for de unge mennesker" at komme ud på studenterkørsel, og han har ingen betænkeligheder ved den politiske afvigelse fra Sundhedsstyrelsens anbefaling.

- Sundhedsmyndighederne vil formentlig aldrig nå frem til, at det her er 200 procent forsvarligt, så jeg tror, at det er vigtigt, at vi siger, at vi tror på, at det kan gøres forsvarligt, og vi vil godt tage det politiske ansvar for at gøre det, siger han.

Samme toner lyder fra Venstres Ellen Trane Nørby. For sundhedsmyndighederne har anbefalet at skære studenterkørslen fra, men ikke talt for et egentlig forbud.

- Vi skriver allerede i juni, og de første studenter springer ud om to uger, så vi synes, at det var rimeligt, at der nu blev truffet en politisk beslutning for, om der skulle aflyses eller gennemføres. Og nu må Sundhedsstyrelsen så i arbejdstøjet for at lave nogle retningslinjer for, hvordan det kan ske på en forsvarlig måde, siger Venstres undervisningsordfører.

Alkohol eller ej

Mens der stadig var tvivl om årets studenterkørsler, blev forskellige modeller foreslået.

Blandt andet sagde Alternativets leder, Josephine Fock, at de kunne gennemføres uden alkohol.

En idé som mødte stor modstand blandt andet fra hendes egen ungdomsorganisation.

Pernille Rosenkrantz-Theil løfter dog sløret for, at de nyudklækkede studenter får lov til at indtage alkohol undervejs.

- Det er vigtigt for os, når vi træffer sådan en beslutning, at de unge får lov til at være unge, og det vil sige, at når vi tillader studenterkørsel, så skal det også være i en form, som det har under mere normale omstændigheder. Så det bliver med alkohol, men lidt andre retningslinjer end normalt, siger hun.