Årgang corona er blevet studenter: ’Jeg ved ikke, hvordan jeg står her, men jeg står her, og det er fantastisk’

Efter en gymnasietid præget af nedlukning og online-undervisning kan årets studenter endelig fejre sig selv. DR Nyheder var med, da 3.F fra Roskilde Katedralskole var ude på den traditionelle vogntur.

I midten af 2.G stoppede festen brat.

Danmark lukkede ned, og eleverne på landets gymnasier kunne vinke farvel til kammeraterne, den fysiske undervisning og alle festerne.

Derfor er det en forstærket bølge af eufori, som i disse dage skyller over årets studenter.

For nu kan årgang corona endelig slå sig løs - og endda med begrænsede restriktioner.

'I dag glemmer vi det hele'

3.F fra Roskilde Katedralskole er lettede over at kunne køre studenterkørsel i dag. I månedsvis har de forventet det værste. Endnu en nedlukning eller måske et nej fra myndighederne til studenterugens absolutte højdepunkt: vognturen.

Selvom klassen ikke har tilbragt lige så meget tid sammen fysisk som tidligere årgange, er det rørende at se, at kammeratskabet og den tydelige holdånd stadig er der, når de står der, skulder ved skulder, i den lastvogn, som de har lejet til lejligheden.

  • Studenterne fra 3.F på Roskilde Katedralskole er lettede over, at de har fået lov at køre vognkørsel og feste studenterugen ud uden de helt store restriktioner. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
  • Ved hvert stop skiftes de til at løbe igennem porten af hujende med-studenter. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
  • Øl-bongen vandrer fra mund til mund hos de testede og til dels vaccinerede studenter. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
  • Vognturen har været lys for ende af tunnelen for de mange håbefulde studenter. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
  • Mange fra klassen håber på, at venskaberne vil vare ved. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
  • Traditionen tro er der nye forfriskninger ved hvert stop. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
  • Alle skulle selvfølgelig også nå en badetur i det varme vand. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang
1 / 7

18-årige Elias Jacobsen forsøger at sætte ord på, hvad vognturen symboliserer for klassen.

- Vognturen er det vigtigste, når man bliver student. Det betyder alt for sammenholdet, at det kunne lade sig gøre. I dag glemmer vi det hele. Corona betyder ingenting lige nu, råber han i et forsøg på at overdøve larmen af de skingre plastikfløjter og højtalernes tunge bas.

Catrine Graham har også svært ved at beskrive, hvor lettet hun er over at være færdig på gymnasiet.

- Corona-gym har været forfærdeligt og meget værre, end jeg havde forestillet mig. Jeg ved ikke, hvordan jeg står her, men jeg står her, og det er så fantastisk. Jeg tror, at alle studenter er lettede, men jeg tror måske, at vi i år lige er det en tand mere lettet. Det har været en hård tur, men nu er vi i mål, siger hun.

Catrine Graham er ked af, at studieturen og mange af festerne er blevet aflyst, men pointerer at vognturen alligevel kompenserer lidt for alt det tabte. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang

Normalt mødes studenterne fra alle tre gymnasier i Roskilde ved springvandet i midten af byen til en slags studenterdåb i det kolde vand ved middagstid. I år er traditionen dog sat på pause med henblik på at begrænse kontakten med for mange.

3.F har også fulgt myndighedernes anbefaling om test, ligesom udlejningsfirmaet også har krævet fremvisning af gyldigt coronapas. Studenterne er derfor heller ikke nervøse for at sprede smitten fra familie til familie på den lange tur.

- Vi har alle fået en test før i dag, så hvis vi lader være med at stå og slikke hinandens forældre på kinderne, så skal det nok gå det hele, siger Aksel Winther.

- I dag glemmer vi corona. Vi drikker alle sammen af den samme øl-bong, supplerer Emily Dahl Jensen.

'Mit snit var over otte før corona, nu er det kun lidt over fire'

Selvom vognturen i dag føles som en forløsning for 3.F, er der dog også flere af eleverne, som gerne vil fortælle om, hvor hårdt nedlukningen har påvirket dem, både mentalt og fagligt.

Oscar Holdt Hansen har for eksempel haft et meget højt fravær, og hans karaktergennemsnit er faldet betrykkeligt siden corona.

- Nedlukningen har haft en meget negativ effekt på mig. I forvejen har jeg haft lidt mentale problemer, og det er bare blevet forværret under corona. Jeg har næsten ikke været til stede det sidste år, og jeg har derfor været op i fuldt pensum. Mit snit var over otte før corona, og nu er det kun lidt over fire. Men det er der ikke så meget at gøre ved nu. Jeg er lettet over, at det er overstået, siger han.

Nedlukningen har haft store konsekvenser for Oscar Holdt Hansen. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang

Også Mads Stokholm Bjørkmann er overvældet over, at han har huen på i dag. For det har været meget demotiverende for ham at færdiggøre gymnasiet, når han ikke fik lige så meget ud af det faglige, og når de sociale aktiviteter samtidigt var på et minimum.

- Det er fuldstændig sindsygt. For et år siden var jeg i tvivl, om jeg overhovedet kunne klare det. Den virtuelle undervisning har virkelig taget hårdt på mig, siger han.

Det er dog ikke alle fra klassen, som er kede af, at klasseværelset i lange perioder har været skiftet ud med online-tjenester som Zoom eller Teams.

Caroline Eskildsen har nemlig nydt at have undervisning hjemmefra, selvom hun erkender, at det også har haft negative konsekvenser for klassens sammenhold.

- Jeg synes, at det har været luksus at stå op fem minutter, før timen starter og have undervisning hjemmefra sengen. Men det har selvfølgelig betydet noget for klassen og sammenholdet. Vi er gået glip af galla, studietur og fester, så jeg tror, at det havde været en meget bedre gymnasietid, hvis der ikke havde været corona, siger hun.

Caroline Eskildsen er ærgerlig over, at corona-restriktionerne på gymnasiet også har betydet, at hun ikke har lært de andre klasser på gymnasiet ordenligt at kende. Foto: Maja Wallmeier Wolfgang

Aksel Winther synes dog, at det er vigtigt at se fremad. Sket er sket, og nu må de se positivt på, at de i det mindste kan afslutte gymnasiet med et brag.

- Det har selvfølgelig været pisse nederen at skulle sidde derhjemme i en stor del af gymnasietiden, men nu hvor vi står her på den anden side, så føles det hele lidt ligegyldigt. Vi har gået i gymnasiet ligesom alle andre, og vi kan drikke bajere ligesom alle andre, griner han.