Aarhus har igen oplevet en voldsom stigning i spredningen af coronavirus. Og spredningen er især sket blandt byens unge.
- Den seneste uge er det gået hastigt den forkerte vej. Særligt når det gælder de unge, så er der en voldsom stigning af smittede. Det har konsekvenser for os allesammen, sagde Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard ved et pressemøde her til formiddag.
- Mange unge oplever også alvorlige konsekvenser, hvis de bliver smittet. Og man risikerer at bringe smitten videre til andre, som ikke har den 25-åriges modstandskraft.
Derfor nedsætter man nu en ungekriseledelse i Aarhus, der skal sikre, at man sætter ind med de rigtige initiativer og kommunikation for at nå ud til de mange unge i byen.
- Det er nu, vi skal gøre en indsats for at undgå, at vi bliver nødt til at lukke samfundet ned igen. Vi har en fælles opgave med at beskytte vore ældre, udsatte og svage borgere. Vi har tidligere vist, at vi kan lykkes med at banke smitten ned.
- Jeg ved godt, at det er næsten urimeligt at bede de unge mennesker om at sætte deres sociale liv på pause. Men vi er nødt til at sige, at det er nødvendigt, hvis man skal tage vare på sine kære og samfundets udsatte. Vi ved godt, at mange har lidt afsavn, men vi bliver nødt til at sætte ind igen for ikke at opleve endnu større konsekvenser.
Drop piratfesterne
Borgmesteren opfordrer til, at alle sørger for at få downloadet myndighedernes Smittestop-app, og så skal det være slut med de hemmelige fester, lød det indtrængende:
- Drop piratfesterne og de store sammenkomster rundt i byen. Vi skal have have en situation, hvor man fortsat kan have et godt og aktivt socialt liv, samtidig med, at man passer på.
Kirsten Dyrman, politidirektør ved Østjyllands Politi, understregede, at politiet har fokus på, at restriktionerne i nattelivet bliver overholdt.
- Vi er særligt opmærksomme på, at unges fester kan rykkes til Botanisk Have eller i Universitetsparken, sagde hun med henvisning til, at folk kan rykke til disse områder, når serveringsstederne lukker klokken 22.
Holder øje med hotspots
Hun roste samtidig borgerne - og de unge - i Aarhus for at overholde politiets retningslinjer i forbindelse med de steder, der har været udpeget som hotspots, og som politiet derfor holder særligt øje med.
- Vi skal nok komme i mål med det her, sagde Kirsten Dyrman.
Enhedschef fra Styrelsen for Patientsikkerhed, Charlotte Hjort, deltog også på formiddagens pressemøde på rådhuset i Aarhus.
Inden for syv dage er der 45 nye smittede per 100.000 i øjeblikket i Aarhus, fortalte hun og fastslog, at der var en meget simpel til smittens fortsatte udbredelse.
- Vi formår ikke at holde afstanden på en meter. Det er i virkeligheden meget enkelt at begrænse det her, for hvis vi holder afstand kan vi ikke smitte hinanden, siger Charlotte Hjort.
Hun opfordrer derfor til, at vi alle sammen igen husker at holde afstand og spritte hænder og rengøre kontaktflader.
Yngste indlagte patient er 25
Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, undertregede, at covid-19 ikke kun rammer de ældre og de i forvejen svækkede:
- Vi ser også unge blive indlagt. I øjeblikket er den yngste 25 år, sagde han og opfordrer til, at man efterlever de allerede velkendte råd i kampen mod corona: Afstand og afspritning.