Aarhus er reddet fra coronanedlukning - nu bliver grænsen hævet

Flere sogne har været faretruende tæt på at lukke ned på grund af stigende smittetal.

Kunstmuseet ARoS er en af de kulturinstitutioner, der har været i fare for at måtte lukke på grund af stigende smitte. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Grænserne for, hvornår et sogn eller en kommune automatisk skal lukke ned ved coronasmitte, bliver nu hævet.

Indtil nu har en kommune skulle lukke ned, hvis der var 300 smittede per 100.000 borger, mens et sogn skulle have 600 smittede per 100.000 indbyggere.

Det betød, at flere sogne, herunder Vor Frue sogn i Aarhus midtby, var faretruende tæt på at måtte lukke ned.

Her havde incidenstallet onsdag nået 463, mens det torsdag lå på 566. Når grænsen for automatisk nedlukning i et sogn er nået, skal skoler, SFO'er og kulturinstitutioner lukke ned, indtil smittetallet er faldet.

Men Epidemikommissionen, der er nedsat af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), har fredag meldt ud, at grænserne for automatisk nedlukning bliver hævet. For et sogn skal der nu være 1.000 smittede per 100.000 indbyggere, mens en kommune skal have 500 smittede per 100.000 indbyggere.

Sundhedsministeriet oplyser, at man blandt andet lemper reglerne for ikke at ramme sektorer, der ikke bidrager væsentligt til smittespredningen i løbet af sommerferieperioden.

Beslutningen betyder, at flere kulturinstitutioner i Aarhus kan ånde letttet op, blandt andet kunstmuseet Aros og kulturcenteret Godsbanen.

Tina Hjardgaard, der er leder af Godsbanen i Aarhus, der blandt andet afholder koncerter og teaterforestillinger, er glad for, at grænsen for nedlukning nu er lempet.

- Jeg er helt vildt lettet. Det er jo en stressfaktor at være i, om man er købt eller solgt, så det er bare mega dejligt, at vi nu kan trække vejret lidt lettere.

Tina Hjardgaard er ikke bekymret for, at kulturinstituioner som Godsbanen vil få smitten til at stige i byen.

- Der er mulighed for at holde stor afstand hos os, vi har udearrangementer, coronapas, håndsprit og værnemidler. Så vi har styr på det, siger hun.

De unge trækker smitten

Grænserne for nedlukning hæves, selvom smittetallet i Danmark er stødt stigende. Alligevel giver det god mening at hæve grænserne, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Det, synes jeg, er meget passende taget i betragtning, at vi er et andet sted i epidemien nu, end vi var, da de sidste grænse blev fastsat, siger han.

Allan Randrup Thomsen er en af de eksperter, epidemikommissionen har rådført sig med i forbindelse med beslutningen om at lempe grænsen for automatisk nedlukning. Han peger på, at de ældre er vaccinerede, og det nu er de unge, der trækker de høje smittetal, fordi de har været sidst i vaccinekøen.

- Det er klart, når vi overordnet set har accepteret, at vi kan tåle denne her smittestigning i samfundet, så kan det jo ikke nytte noget, at man bagefter går ud og straffer de steder, hvor de unge nu engang bor, det er jo typisk i de store byer, hvor der er mange uddannelsessøgende.

Her kan du se de seneste smittetal for dit sogn:

Blå partier vil sløjfe modellen

Hos de blå partier på Christiansborg vækker det glæde, at man nu lemper på reglerne. Men i virkeligheden burde de helt sløjfes, mener Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

- Jeg synes ikke, der er nogen grund til overhovedet at have de grænser. Det er de yngste, der bliver smittet nu, og de bliver ikke ligeså så syge, siger han.

Også sundhedsordfører for Venstre Martin Geertsen vil af med modellen. For selvom kulturinstitutionerne i denne omgang er reddet fra nedlukning, er truslen der stadig.

- Så længe, man har en trusselsmodel hængede over hovedet, er man bekymret. Og derfor skal man afskaffe modellen, for med det sted hvor vi er i epidemien nu, giver det ikke mening at have sådan et sværd hængende over hovedet på kulturinstitutioner og erhvervslivet, siger han.

Radikale Venstre var torsdag ude at bede ministeriet kigge på en løsning, så de lukningstruede sogne kunne forblive åbnet, hvis det var sundhedsmæssigt forsvarligt.

Derfor er sundhedsordfører Stinus Lindgren også glad for, at man nu kan hæve incidensgrænsen. Men han er ikke enig med De Konservative og Venstre i, at modellen for automatisk nedlukning helt skal sløjfes.

- Det har aldrig været meningen, at hele landet skulle lukkes ned, så selvfølgelig skal modellen justeres løbende. Men nej, jeg mener ikke, at modellen skal sløjfes i morgen.

- Vi skal hele tiden holde øje med, om grænserne giver mening, og om det fungerer efter hensigten. Men lige nu, er den automatiske nedlukning et vigtigt reskab, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk