Århus hedder Aarhus fra nytår

Et flertal i Århus Byråd har stemt for at ændre byens stavemåde til Aarhus med dobbelt-a. Navneskiftet sker fra årsskiftet.

Her ses Århus Rådhus, som fra 1. januar 2011 kommer til at hedde Aarhus Rådhus.

Et flertal i Århus Byråd har stemt for at ændre byens stavemåde til Aarhus med dobbelt-a. Navneskiftet sker ved årsskiftet.

Socialdemokraterne, SF og De Radikale stemte ja, mens Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti stemte nej. Enhedslisten stemte ikke.

Ønsker mere synlighed

Baggrunden for at ændre stavemåden er at gøre byen mere synlig på internettet, hvor å altid staves aa.

- Vi lever i en global verden, hvor internet, kommunikation og markedsføring har stigende betydning, og stavemåden må derfor følge med, siger Århusborgmester Nicolai Wammen (S).

Ifølge borgmesteren bruger flere af de store virksomheder og institutioner i Århus allerede dobbelt-a. En ændring af byens stavemåde vil bidrage til at styrke relationen mellem byen, dens virksomheder og institutioner, mener borgmesteren.

- Frem til 1948 stavede vi byens navn Aarhus, så man kan sige, at vi med dagens beslutning om at vende tilbage til dobbelt-a er fremsynede, alt imens vi respekterer byens historiske rødder, siger Nicolai Wammen.

Flertal vil fastholde navn

En meningsmåling foretaget af Rambøll for JP Århus viser ellers, at 57 procent af byens borgere ønsker at holde fast i bolle-å.

Ifølge målingen støtter kun 33,7 procent af århusianerne en ændring til Aarhus, mens 9,2 procent ikke har taget stilling.

- De fleste Århusborgere har levet det meste af deres liv med bolle-å, så det er selvfølgelig et følelsesladet spørgsmål. Men ad åre vil folk tage det til sig, siger Kristian Würtz, politisk ordfører for Socialdemokraterne.

Håb for bolle-å-elskere

Der er dog stadig håb for tilhængerne af stavemåden "Århus".

Ifølge de officielle retskrivningsregler er det nemlig altid korrekt at skrive danske stednavne med "Å", også selvom om de lokale myndigheder beslutter sig for noget andet.