Aarhus Kommune til elever på ungdomsuddannelser: Lad jer teste

I lyset af byens høje smittetal, har kommunen opfordret eleverne på ungdomsuddannelserne til at blive testet for corona.

Elevrådsformand på Egaa Gymnasium Peter Hove deltog i august i en demonstration foran rådhuset i Aarhus. De demonstrerende elever ønskede at komme tilbage i skole. (Foto: (privatfoto))

De danske smittetal stiger og ramte torsdag sit højeste niveau siden foråret med 760 smittede.

Torsdag tegnede Aarhus Kommune sig for 103 af de nye smittetilfælde. 44 af dem i aldersgruppen de 16 til 19-årige.

Derfor har kommunen torsdag eftermiddag bedt alle ungdomsuddannelser om at opfordre deres elever til at lade sig teste for corona. Det har man gjort på vegne af Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Alle skal testes, så vi kan finde ud af, hvor smitten er, og vi kan få brudt smittekæderne, siger stadsdirektør i Aarhus kommune Niels Højberg, der står i spidsen for byens kriseledelse.

Man har også bedt ungdomsuddannelserne om at indskærpe krav om afstand og hygiejne for at bekæmpe yderligere smittestigning.

Muligvis med august smittetal i frisk erindrng. Her var smitten i Aarhus så høj, at man blev nødt til at indføre særlige restriktioner i kommunen.

Nu har tre uddannelsessteder i kommunen sendt alle deres elever hjem. På Egaa Gymnasium har det kun været nødvendigt at sende to klasser hjem, da to af skolens elever er blevet testet positive for corona. Her virker det til, at opfordringen om at lade sig teste er faldet i god jord hos skolens elever.

- Det er jo sendt ud i slutningen af skoledagen, så jeg har ikke det fulde overblik, men det virker til, at eleverne har taget godt imod den her opfordring, fortæller rektor på Egaa Gymnasium, Martin Ingemann.

Han er overbevist om, at rigtig mange af skolens 800 elever vil følge opfordringen og lade sig teste.

- De er meget interesserede i at passe på hinanden og vil virkelig gerne blive i skole med deres klassekammerater, siger Martin Ingemann.

God idé med opsang

Nok tager eleverne godt imod opfordringen til at lade sig teste, men det generelle humør blandt eleverne på gymnasiet er hårdt ramt af corona-situationen.

- Det er nu gået op for dem, at de ikke får den gymnasietid, de havde gået og drømt om, siger Martin Ingemann.

Når livet som corona-gymnasieelev bliver rigtig surt, så kan det hjælpe med en opsang, som den myndighederne er kommet med, mener Peter Hove. (Foto: (privatfoto))

Og lige præcis derfor er opsangen også vigtig, mener elevrådsformand på Egaa Gymnasium Peter Hove, der godt kan genkende skuffelsen over, at corona-krisen har stoppet studieture, gymnasiefester og mange andre hjørnesten i en ungdomstilværelse.

- Man har nok en større tendens til at glemme de gode vaner og kan godt komme til at tænke 'Er det her nu så vigtigt?'. Derfor er nok også vigtigt, at vi lige får denne her opsang, siger han.

Han er overbevist at hans klasse, 3.t, og resten af eleverne på gymnasiet vil følge opfordringen fra kommunen.

- Jeg tror og håber, at rigtig rigtig mange vil blive testet. Jeg tror, at rigtig mange har respekt for situationen og for alt i verden gerne vil undgå endnu en nedlukning.

Testcentre er klar

Og selvom det er rigtig mange elever, der nu skal lade sig teste, så er testcentrene klar til at løfte opgaven.

- Vi har masser af kapacitet, så det skal vi nok klare, siger leder af testcentrene i Region Midt og lægefaglig direktør Per Sabroe Nielsen.

Erfaringer fra tidligere smitteopblomstringer peger på, at mange gerne vil lade sig teste.

- Det har vi jo set tidligere. Da vi sidst havde et højt smittetryk, vrimlede det ind med studerende, der gerne ville testes, forklarer Per Sabroe Nielsen.

Tal fra Aarhus Kommune viser, at mens det siden midten af september har været de 20 til 29-årige, der har tegnet sig for de høje smittetal blandt de unge, har de helt unge på mellem 10 og 19 år 'udlignet' siden starten af oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk