Abekopper er kommet til Danmark: 'Det aktiverer en følelse af, at nu orker vi ikke flere udfordringer'

Ifølge professor i statskundskab Michael Bang Petersen er der et forhøjet fokus på sundhedsmyndighederne efter coronapandemien.

Et symptom på abekopper er de små bylder, som smittede får på kroppen. (Foto: Kris Pannecoucke/Kpa00204drc/Ritzau Scanpix)

For en måneds tid siden var konsensus, at abekopper var noget, man kunne blive smittet med i Central- og Vestafrika, og der var nok ikke mange herhjemme i Danmark, der kendte til sygdommen.

Men abekopper er lynhurtigt blevet velkendt, mandag blev det første smittetilfælde konstateret i Danmark, og søgninger på abekopper er i "kraftig vækst" ifølge Google.

Hidtil var virussygdommen kun blevet fundet få gange uden for det afrikanske kontinent, og det kunne altid spores tilbage til en rejse til et central- eller vestafrikansk land.

Det danske tilfælde af abekopper kan spores til rejseaktivitet i Spanien, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, var abekopper lørdag konstateret hos 92 personer i 12 forskellige lande, der ikke normalvis er hjemsted for virusset. Det har fået WHO til at beskrive udbruddet som "atypisk". Langt størstedelen af disse tilfælde kan heller ikke spores til rejseaktivitet i Central- eller Vestafrika.

Siden WHO's udmelding lørdag har yderligere fire lande, Østrig, Schweiz, Israel og altså nu Danmark, meddelt, at man har fundet smitte med abekopper.

Det "atypiske" udbrud af abekopper har fået WHO til at holde hastemøde, og diverse europæiske sundhedsmyndigheder har udsendt pressemeddelelser, hvori det skitseres, hvordan landene håndterer virusset.

- Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Smitteudbruddet af abekopper trykker på alle de forkerte knapper hos os på grund af de paralleller, der er til coronapandemien.

Det vurderer Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, der undersøger sammenhængen mellem myndighedernes udmeldinger, mediernes dagsorden og befolkningens adfærd under coronapandemien.

- Jeg vil forvente, at abekopper tiltrækker sig mere opmærksomhed nu, end den ville have gjort i 2019, fordi vi har et forhøjet fokus på sundhedsmyndigheder og sundhedskommunikation som følge af coronapandemien.

- Det gør det på to måder. Dels fordi, der bare generelt er en forhøjet opmærksomhed på sundhedsmyndigheder og -kommunikation, og så fordi, det aktiverer en følelse af, at nu orker vi ikke flere udfordringer lige nu, siger Michael Bang Petersen.

Han peger på coronapandemien, krigen i Ukraine og stigende inflation som nogle af de udfordringer, vi allerede har.

Kan skabe bekymring

Michael Bang Petersen påpeger, at det kan skabe bekymring hos borgerne, at vi nu ser et smitteudbrud af en sygdom, som i bred forstand blev betragtet som noget, vi ikke havde forventet, vi skulle se i Europa.

Derfor handler det for myndigheder om, at man finder den rette balance i kommunikationen om abekopper.

- Balanceakten er, at man skal tale omkring problemstillingen, fortælle borgerne, hvordan de skal forholde sig til det, men samtidig også have en kommunikation, som er proportional med den trussel, som abekopper udgør. Der skal man finde det rette leje, siger Michael Bang Petersen.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at der ikke er bekymring for udbredt samfundssmitte med abekopper i Danmark på nuværende tidspunkt. Som udgangspunkt er lejet godt, fordi vi alle har fået en slags "efteruddannelse i smitte" under coronapandemien, påpeger Michael Bang Petersen.

- På den ene måde, så er der en forhøjet opmærksomhed på abekopper, men omvendt, så er der også etableret en grundlæggende forståelse hos borgerne, som gør, at vi kan tage en relativt evidensorienteret diskussion af, hvad forskellen mellem denne sygdom og coronavirus, som formentlig vil betrygge de fleste, siger Michael Bang Petersen.

Sundhedsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at abekopper normalvis har et mildt sygdomsforløb og varer omkring to til fire uger. For de fleste går sygdommen over af sig selv.

Desuden oplyses det, at langt de fleste patienter forventes at komme sig helt i et sundhedssystem som det danske.