Abevirus i masse-vaccine

To-tre millioner danskere fik i årene 1955-63 indsprøjtninger med polio-vaccine, som i vidt omfang var forurenet med abevirus. Nu sætter videnskabsfolk verden over det såkaldte SV40-virus i forbindelse med flere sjældne former for kræft. Men vores nationale sunhed er ikke truet, siger dansk seniorforsker.

Mellem to og tre millioner danskere fik i årene fra 1955 til1963 en række indsprøjtninger med en polio-vaccine, som i vidtomfang var forurenet med abevirus.

Nu sætter videnskabsfolk verden over det såkaldte SV40-virus iforbindelse med flere sjældne former for kræft, skriverJyllands-Posten.

Den første vaccine mod polio blev frigivet i 1955 og førte ialle vestlige lande til omfattende vaccinations-programmer mod denfrygtede sygdom. Men nogle år senere opdagede forskere en blindpassager i de nye vidunder-vacciner: Et hidtil ukendt virus franyrevævet i de asiatiske makak-aber, som blev brugt til at udviklevaccinen.

SV40 så længe ud til at være uskadeligt for mennesker, men desenere år har i alt 58 laboratorier over hele verden fundet SV40 iforskellige tumorer.

Det drejer sig bl.a. om en ondartet lungehindekræft,mesotheliom, som herhjemme koster mellem 50 og 100 menneskeliv omåret, samt visse former for hjernetumorer og kræft iknoglevævet.

De nye opdagelser har delt forskerne i to lejre:

Den ene frygter, at myndighederne - i en god sags tjeneste - harsluppet et abevirus løs, som nu viser sig at bidrage aktivt til atudvikle kræft i mennesker.

Den anden lejr fastholder, at der endnu ikke findes skyggen afbevis for, at der er nogen som helst sundhedsfare forbundet medSV40.

Morten Frisch, seniorforsker på Statens Serum Institut, hældermest til den sidste anskuelse:

-Jeg vil ikke udelukke, at SV40 kan spille en rolle for vissesjældne cancer-sygdomme, men jeg er overbevist om, at det ikke viltrue den nationale sundhed. På den anden side har vi alle eninteresse i at komme til bunds i mysterierne, siger MortenFrisch.

Han planlægger nu et stort forskningsprojekt i samarbejde medcancerregistret. Projektet skal også give et fingerpeg om, hvorudbredt SV40-virus i dag er i Danmark.

Facebook
Twitter