Absalons skytter frikendt trods gidseldrab

Auditørkorps mener ikke, at danske soldater på krigsskibet Absalon har gjort noget strafbart til trods for drab på pirat-gidsler.

Auditørkorps mener ikke, at danske soldater har gjort noget strafbart til trods for drab på pirat-gidsler. (Foto: © Henning Bagger)

Danske soldater på krigsskibet Absalon skød med "meget stor sikkerhed" to gidsler under en aktion i Adenbugten 27. februar i år. Men drabene er ikke strafbare.

Det konkluderer Forsvarets Auditørkorps, der derfor indstiller efterforskningen af sagen, efter blandt andet at have gennemset overvågningsbilleder fra Absalon og gennemgået forklaringer fra det involverede personale på Absalon.

- Vi kan sige med ret stor sandsynlighed, at det var skud fra Absalon, som har ramt gidslerne, siger viceauditør Kristian Kirk Petersen.

Ingen vidner

Auditørkorpset har dog ikke ingen vidner, der har set gidslerne blive ramt, ligesom en overvågningsvideo fra Absalon heller ikke har givet svar på spørgsmålet.

- Vi har gennemset en overvågningsvideo fra skibet, og så har vi sammenholdt den med de forklaringer, der er afgivet fra det personel, der har været om bord, og som har deltaget i aktionen, siger Kristian Kirk Petersen.

- På den baggrund har vi fundet, at der ikke grundlag for at antage, at er gjort noget strafbart, fortsætter han.

Man risikerer menneskeliv

Absalon havde gennem flere dage holdt øje med piratmoderskibet ud for den somaliske kyst, og det danske krigsskib satte ind, da piratmoderskibet forsøgte at snige sig væk fra kysten.

Da hverken opkald, anråb eller varselsskud kunne bringe piratmoderskibet til standsning, fik Absalon tilladelse til at beskyde materiel om bord for at bringe skibet til standsning.

- Skud, hvor man skyder for at standse et skib, vil altid være forbundet med en risiko for menneskeliv, og i den konkrete situation har vi fundet, at der ikke er anvendt mere magtanvendelse end højst nødvendigt, siger viceauditør Kristian Kirk Petersen.

Gidslerne kom fra Iran og Pakistan. Ved samme aktion blev 16 gidsler frigivet, og 17 somaliske pirater blev taget til fange.

Kriminaltekniske undersøgelser har vist, at begge dræbte gidsler formentlig blev ramt af skud.