Ada om forældre, der deler billeder uden at få lov: 'Det er meget krænkende'

Forældre bør spørge deres børn om lov, før de lægger billeder på de sociale medier, mener gymnasieelever.

- Min far har lagt det her billede op af mig til min 9. klasses afslutning. Jeg havde faktisk lidt svært ved, at han tog billedet af mig.

Ordene kommer fra Anika Jervin, der går i 1.g på Frederiksberg Gymnasium i København. Hun sidder og viser et billede af hende selv i hundekostume til sine klassekamerater Ada From Bøkman og Dreton Redzepi.

- Gør han det tit?, spørger Ada From Bøkman.

- Ja. Altså han tager ofte billeder af mig i situationer, hvor han synes, det er et godt minde. Men han lægger ikke så mange op længere, fordi jeg siger fra, siger Anika Jervins.

Men sådan var det ikke i starten. Først da Anika Jervins lillebror blev født, begyndte familien at disuktere, hvorvidt der skulle billeder af deres børn på de sociale medier.

- Vi talte om, at det ikke var så fedt, at min lillebror fik delt billeder, når han var så lille og ikke kunne sige fra. Og så talte vi om, at det lige så meget kunne være os andre, der synes, at det, der blev delt, ikke var i orden. Så nu har vi aftalt, at man skal kunne sige til og fra, siger hun.

Diskussionen om, hvorvidt forældre må lægge billeder af deres børn uden at spørge dem om lov, er blusset op, efter den 14-årige Apple Martin, datter af skuespiller Gwyneth Paltrow og Coldplay-forsanger Chris Martin, offentligt har sagt fra over for et billede, hendes mor har lagt op af hende på Instagram.

Både Ada From Bøkman og Anika Jervin kan godt forstå, at hun siger stop.

- Hun er gammel nok til at sige fra, hvis hun ikke vil have delt et billede af sig selv. Forældrene har valgt at være kendte, men det har børnene ikke. Man skal tænke på, at de her billeder skal ligge der for altid. Så man skal kunne sige fra eller til, siger Anika Jervin.

En rettighed at kunne sige fra

Hjemme hos Ada From Bøkman har de ligeledes indført regler, efter hun har haft heftige diskussioner med sin far.

- Der har virkelig været nogle skænderier, hvor der er blevet kastet med ting, fordi jeg synes, at det er meget krænkende. Jeg bliver rigtig sur, fordi det er en rettighed, at jeg har lov til at vælge, hvad der kommer på de sociale medier af mig. Det ligger der jo for evigt, siger hun.

Efter snakkene med hendes far, har han accepteret hendes holdning.

- Det ender typisk med, at jeg siger nej, når han spørger. Men nogle gange, hvis jeg har fødselsdag, siger jeg, at det er ok. Men mange af billederne han tager er fra vores sommerhus, og så har det været i sommerferien, hvor jeg har mindre tøj på, og det er lidt mærkeligt at have på min fars facebook, forklarer hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk