Adina har ventet over to år på svar om statsborgerskab: Det er en følelsesladet rutsjebanetur

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i sager om statsborgerskab eller indfødsret er steget på få år.

42-årige Adina Oprean er oprindeligt fra Rumænien, men kom til Danmark tilbage i 2002. (Privatfoto)

Det var Adina Opreans store drøm at få dansk statsborgerskab, da hun begyndte ansøgningsprocessen tilbage i januar 2016.

Men at drømmen skulle blive en flere måneder lang kamp, havde hun ikke forventet.

- Man får løbende en følelse af magtesløshed, der ikke er rar. Det er en følelsesladet rutsjebanetur. Til tider føler jeg mig næsten uønsket. Man skal virkelig tage sig sammen og fortælle sig selv: ”Ok. Ro på. Nu venter jeg’.

Det har hun gjort i over to år, og ligesom andre ansøgere afventer hun stadig et ja eller nej.

I dag tager det i gennemsnit 21 måneder at få et svar på, om man kan opnå dansk statsborgerskab. Det er markant længere tid end for bare to år siden. Det viser et svar til Folketinget fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

I 2016 tog det 15 måneder at behandle en sag om statsborgerskab, og i 2017 tog det 17 måneder.

Forståeligt at der stilles krav

Adina Opreans liv i Danmark begyndte tilbage i 2002, da hun som 26-årig tog på ferie for at besøge nogle venner.

Hun blev draget af landet og valgte at blive og tage en uddannelse som pædagog. I Rumænien havde hun studeret økonomi på universitetet, og inden hun havde set sig om, forenede hun de to uddannelser i et arbejde som AC-fuldmægtig i børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

Her har hun arbejdet siden 2009. Samtidig har hun født en datter, der nu er ti år gammel. Hun går til volleyball i den lokale klub og føler på mange måder, at hun er velintegreret og dansk.

42-årige Adina Oprean har fuld forståelse for, at der bliver stillet krav til ansøgere, og at man skal gøre sig fortjent til et statsborgerskab.

- Men jeg synes samtidig, at man også skal kunne stille krav den anden vej til for eksempel sagsbehandlerne. Det føles, som om at selvom man opfylder alle kravene, er det stadigvæk rigtig svært. Jeg har oplevet, at ligesom det er ved at gå igennem, så er der pludselig en ekstra ting, der står i vejen, fordi der ikke er oprettet en ordentlig registrering i systemet, siger hun.

Blandt andet har Adina Oprean oplevet, at en ubetalt regning for en bilafgift på omkring 300 kroner har sat ansøgningsprocessen i bero.

Men hvorfor skal du have et statsborgerskab?

- Jeg føler, at jeg er integreret. Jeg bor her og har opbygget et liv med arbejde og fritidsinteresser. Jeg har lært at spise rugbrød og elsker det. Derudover går jeg meget op i, hvad der sker i det danske samfund og i politik.

- Jeg har ekstremt svært ved at stå på sidelinjen, når der er valg. Selvom jeg godt kan stemme til kommunalvalget, så føler jeg mig tilsidesat. Jeg synes, at min stemme skal høres.

Nedenfor kan du se de nuværende regler for at opnå statsborgerskab.

Facebook
Twitter