Administrator bag grov Facebook-gruppe: Det skal gå lidt over grænsen

Victor Jørgensen bag Facebook-gruppen Offensimentum beklager, at Kristian på 21 år blev hængt ud i gruppen for sit handicap.

Victor Jørgensen er ejer og administrator i Facebook-gruppen Offensimentum. Han har ingen planer om at lukke gruppen, selvom medlemmerne er gået over grænsen. (Foto: © PRIVAT, privat)

Medlemmer af Facebook-gruppen Offensimentum er gået over stregen ved at gøre grin med en 21-årig mand med et handicap.

Det mener 18-årige Victor Jørgensen, som er medejer og administrator af Offensimentum, der har mere end 100.000 medlemmer.

Samtidig beklager Victor Jørgensen, at billedet af 21-årige Kristian og kommentarerne om ham ikke blev fjernet hurtigt fra Facebook-gruppen.

- Den glipper for os indimellem, som vi så med Kristian, hvor vi ikke når at få det fjernet fra gruppen, før der er mange, der har liket ham og udstillet ham og er kommet med nogle grimme kommentarer, som vi ikke bakker op om.

Man skal gå lidt over grænsen

Offensimentum er kendt for at være bygget op om et negativt fællesskab, hvor det giver likes at dele ting, der er offensive. Det kan være opslag med grov humor eller opslag, hvor folk bliver hængt ud.

Man skal inviteres og godkendes for at blive en del af gruppen, hvor voksne er forment adgang.

- Det er et fællesskab. Den største gruppe i Danmark. Og det er den mest aktive gruppe, hvor meningen er, at man skal gå lidt over grænsen med opslag, kommentarer og debatter. Det kan gå over grænsen i visse tilfælde. Det har vi set mange gange før, men vi gør som administratorer alt, hvad vi kan for at holde det nede, siger Victor Jørgensen.

Gør grin med genfejl

Gruppen optræder i dokumentaren ”Hængt ud på nettet”, der blev sendt mandag aften på DR2.

Dokumentaren handler blandt andet om 21-årige Kristian, der er blevet gjort til grin blandt Offensimentums 100.000 medlemmer.

Kristian er født med genfejlen Treacher Collins Syndrom. Genfejlen gør, at han har en talefejl, og at Kristians træk i ansigtet skiller sig ud. For eksempel står hans hage mindre tydeligt frem end de fleste andre menneskers.

Tilbage i april i år tog en 17-årig dreng et foto af ham på Holbæk Station og lagde det ud på Offensimentum. Af en veninde fik Kristian at vide, at fotoet lå i gruppen. Han skrev derfor til den 17-dreng og bad ham om at fjerne billedet.

Men frem for at fjerne billedet satte den 17-årige gang i en form for konkurrence på Offensimentum. Han lagde Kristians anmodning om at få fotoet slettet ud i gruppen og skrev, at det svar til Kristian, der får flest likes, ville blive sendt til Kristian.

- Vi har regler

Både billedet og kommentarerne bliver ikke slettet af administratorerne bag Offensimentum, før optagelserne til DR2-dokumentaren er i gang i midten af maj 2017.

Alligevel fastholder Victor Jørgensen i dag, at krænkende opslag ofte bliver fjernet, og at der er regler i gruppen.

- Vi har regler. Nøgenbilleder skal der slet ikke være noget af, og der er en funktion, der hedder anmeld til administrator. Det vil sige, at man kan anmelde opslag, hvis der er noget, der er over grænsen, som ikke er i orden. Så får vi besked om det med det samme, og så vi det fjernet hurtigst muligt.

Var der ingen, der anmeldte opslaget med Kristian, siden at det blev liggende?

- Nej, det var der ikke. Vi gør alt, hvad vi kan for at holde os opdateret på, hvad der sker inde i gruppen, men vi har ikke været hurtige nok til at spotte det, og det er også sket før. Vi er 15 moderatorer mod 103.000 mennesker. Derfor kan det være svært i ny og næ at spotte det hurtigt nok.

I DR2-dokumentaren ”Hængt ud på nettet” medvirker 17-årige Oliver, der var administrator i Offensimentum tilbage i maj i år. Han er siden stoppet som administrator, men du kan i videoen herunder se, hvordan han svarer vært Michael Jeppesen på gruppens håndtering af Kristians sag.

Ingen planer om at lukke

Selvom Offensimentum er blevet så stor, at administratorerne ifølge Victor Jørgensen ikke kan nå at spotte og fjerne opslag, der er for krænkende, overvejer han ikke at slette gruppen.

- Det har været oppe til overvejelse før, men i forhold til at den er blevet så stor, og der også er mange gode ting ved gruppen – det er meget underholdende, og der er godt nok de her ulemper, men det har vi altså valgt ikke at gøre.

Så fordelene opvejer ulemperne, synes du?

- Det er lidt op og ned. Det er svært. Vi gør hvad, vi kan, og vi har forbedret os rigtig meget. Vi har skåret meget ned på de ting, gruppen var kendt for før i tiden – især nøgenbilleder.

- Vi gør, hvad vi kan, og vi har også fået flere administratorer på for at holde dem nede, for der skal selvfølgelig være plads til en del, men der skal også være grænser.

Hvad er det fede, man får ud af at være medlem af Offensimentum?

- Der er et fællesskab, som man ikke oplever i mange andre grupper. Der er som sagt over 100.000 unge – også ældre, men primært unge, som går ind dagligt og bruger flere timer på at se, hvad folk laver af opslag og kommentarer. Det er mere underholdning.

Hvor mange smider I ud?

- Vi smider 100 til 200 ud om dagen.

Hvorfor bliver de smidt ud?

- Der er mange falske profiler, og så er der mange, der bare ikke passer ind i gruppen. Det er især dem, der går over grænsen. Der er over 9.000, der er blokeret fra gruppen. Så vi bruger mange timer på at rydde op i gruppen.

Hvad er ulemperne ved gruppen?

- Ulempen er, at det støder folk. Folk kan blive rigtig kede af det. de kan få ar for livet – ej det ved jeg ikke, men det kan såre mennesker, og det er det, vi går ind for, at det skal ikke ske.

Når du ser en fyr som Kristian, som er blevet rigtig ked af det, der er foregået, hvad tænker du så selv?

- Så får jeg det selvfølgelig ikke særlig godt med det. jeg har dog ikke taget kontakt til ham, da jeg forstod, at ham, der lavede opslaget, har givet ham en undskyldning. Men det er selvfølgelig ikke i orden. Og det bruger vi rigtig meget tid på at undgå. Men der gik for lang tid med Kristian, og det er vi rigtig kede af.