Admiral: Dansk forsvar skal hente 'giftigt stads' ud af Libyen

Libyens kemiske våbenrester skal destrueres i Tyskland. Danmark hjælper med transporten.

Det danske forsvar skal hente Libyens kemiske våbenrester og fragte dem til destruktion i Tyskland, fortæller Torben Mikkelsen, flotilleadmiral og chef for Søværnets Taktiske Stab.

Det er noget giftigt stads, som det danske forsvar skal være med til at hente ud af det nordafrikanske land Libyen i den kommende tid.

Det fortæller flotilleadmiral Torben Mikkelsen, der også er chef for Søværnets Taktiske Stab.

- Vi taler om kemiske stoffer, som, hvis de bliver blandet eller brugt i en anden sammenhæng, kan komme til at blive kemiske våben. Det er ikke kemiske våben, men kemiske stoffer. Så det er noget giftigt stads, siger han.

Det danske forsvar har et detaljeret kendskab til de kemiske stoffer, siger flotilleadmiralen.

- Du skal ikke spise eller drikke det, men jeg vil sige, at hvis du sådan holder dig uden for 300-400 meter af det, hvis det måtte komme ud, så skal det nok gå godt, siger Torben Mikkelsen.

Det er en international operation, som skal fjerne resterne af Libyens kemiske våbenprogram fra landet, og her stiller Danmark med et transportskib og med krigsskibet Absalon, som allerede sejler mod Middelhavet i dag, selvom Folketinget først fredag ventes at sige god for operationen.

Afgangen fra Flådestationen i Frederikshavn skulle egentlig have fundet sted klokken 11.00 i formiddags, men en defekt kanon har udsat afsejlingen til senere i dag, hvor en ny kanon fra søsterskibet Esbern Snare er blevet monteret på Absalon.

Hør interviewet her:

Destruktion i Tyskland

De kemiske stoffer skal hentes i en havn i Libyen, og Absalon skal hjælpe med sikkerheden i forbindelse med lastning og transport til destruktion.

- Materialet skal lastet ombord på det handelsskib, som vi også sender af sted, og der skal det i virkeligheden stå, indtil vi får transporteret det derhen, hvor det skal destrueres, og hvor det også bliver lastet af, siger chefen for Søværnets Taktiske Stab.

- På vejen holder vi øje med, om det lækker, og om der kommer der noget ud, som ikke skal komme ud.

Han fortæller, at Tyskland har accepteret at destruere stofferne. De nærmere omstændigheder omkring tid og sted vil han af sikkerhedsmæssige årsager ikke komme ind på.

Han kan heller ikke sige, hvornår Absalon igen kommer tilbage til Danmark. Men det bliver først, når opgaven er løst.

- Vi skal ikke have det til at falde i hænderne på andre mennesker, som ikke skal bruge det, så lad os få det der stof væk og lad os få det destrueret.

FacebookTwitter