Adoption: Blev instrueret i at lyve i retten

Politiet har undersøgt danske adoptionsbureauers metoder i Etiopien.

Alemsthay Degefu bortadopterede sit spædbarn til Danmark, men hun fortæller til DR Nyheder, hvordan Danadopts etiopiske samarbejdspartner, børnehjemmet Enat Alem, instruerede hende i at lyve i retten, så adoptionen kunne gå igennem.

Hidtil hemmeligholdte dokumenter afslører nu, at de to store danske adoptionsorganisationer Danadopt og AC Børnehjælp´s børnehjem i Etiopien er blevet politiundersøgt for snyd med børnenes papirer for at få adoptionerne til at gå igennem.

Alemsthay Degefu bortadopterede sit spædbarn til Danmark, men hun fortæller til DR Nyheder, hvordan Danadopts etiopiske samarbejdspartner, børnehjemmet Enat Alem, instruerede hende i at lyve i retten, så adoptionen kunne gå igennem.

- Helt fra Kebelekontor op til retten var det Enat Alems folk, der fulgte mig og sagde, hvad jeg skulle sige, og hvad jeg ikke måtte sige, fortæller hun.

Flere biologiske mødre, som har bortadopteret børn til Danmark, siger til DR Nyheder, at de også blev presset til at lyve i retten for at adoptionerne kunne blive godkendt.

Politiet undersøger metoder

I 2009 retter de etiopiske myndigheder søgelyset mod fem børnehjem, hvor de har mistanke om, at der foregår snyd. Et af børnehjemmene 'Enat Alem' samarbejder med Danadopt. Det andet 'Edget Orphanage' samarbejder med AC Børnehjælp.

Dommeren i undersøgelsen skriver i dokumenter, som TV Avisen er besiddelse af:

-...Nu handler de fleste adoptionssager pludselig om hittebørn. De fleste af børnene bliver fundet de samme steder og indleveret til de samme få børnehjem.

Adoption er en stor forretningDerfor beder dommeren politiet om at undersøge sagerne fra fem børnehjem. Blandt andet dem, der samarbejder med de danske adoptionsbureauer.

Bortadoption af børn er en kæmpe forretning I Etiopien. Når et barn bliver adopteret til Danmark koster det ifølge de senest tilgængelige tal omkring 135.000 kroner. Heraf går næsten 39.000 kroner til det etiopiske børnehjem, mens omkring 33.000 kroner går til de etiopiske myndigheder.

Ifølge de tal, som DR Nyheder er besiddelse af, viser en opgørelse fra januar til medio maj 2009 er de 78% af de etiopiske børn til Danadopt og AC var hittebørn, mens 22% er frigivne.

Informerer ikke om undersøgelsen

Hver gang et barn bortadopteres fra Etiopien til Danmark betaler den danske stat – ifølge de tilgængelig tal - et adoptionstilskud på 48.458 kr. Men alligevel vælger de danske adoptionsbureauer ikke at fortælle om at deres etiopiske samarbejdspartnere bliver politiundersøgt for deres metoder.

- Myndighederne har lige siden 2009 vidst, at Enat Alem blev undersøgt, siger bestyrelsesformanden i Danadopt Lars Ellegaard. AC Børnehjælp har efter flere henvendelser ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Reglerne strammes

Som en konsekvens af politiundersøgelsen i Etiopien bliver reglerne for indlevering af hittebørn strammet i maj 2009, så hittebørn nu skal afleveres på det offentlige børnehjem i hovedstaden Addis Ababa. Men da det sker mere end fordobles antallet af Danadopt og AC Børnehjælps frigivne børn til adoption pludselig fra 22% i 2009 til 48 % i 2010, mens antallet af hittebørn altså falder tilsvarende, og det undrer adoptionsforsker Merete Laubjerg:

- Vi har set gang på gang, at papirer bliver forfalsket. Og lige så snart der er penge involveret, så er vi nødt til at have ekstra stor opmærksomhed på at alt foregår som det skal, slutter hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter