Adoptionens pris: Overblik over forløbet

Adoptionens pris. Overblik over forløbet for de to etiopiske børn Masho og Roba.

(Foto: TV2 © Scanpix)

Instruktøren bag "Adoptionens pris" Kathrine W. Kjær har i næsten fem år fulgt både den danske og etiopiske familie. Filmen er produceret af Fridthjof Film og er en tv-version af filmen "Mercy, mercy".

Masho og Roba bliver bortadopteret

Dokumentaren "For børnenes skyld" bliver vist på TV2 i 2009. Her møder vi for første gang Henriette og Gert fra holbæk, der i mange år har forsøgt at få børn - uden held. Vi følger deres rejse til Etiopien for at hente deres adoptivbørn. "Adoptionens pris" er en fortsættelse af denne dokumentar.

Det etiopiske søskendepar Masho på fire år og hendes lillebror Roba på to år har HIV-smittede forældre.

Det danske adoptionsbureau DanAdopt overtaler sammen med et etiopisk børnehjem Masho og Robas HIV-smittede forældre til at bortadoptere deres børn.

Brudte løfter til de biologiske forældre

De HIV-smittede forældrepar Sinkinesh og Husen kommer fra en lille landsby i Etiopien, og de tager beslutningen om at bortadoptere deres to mindste børn, efter de har fået konstanteret HIV.

Det barnløse par Henriette og Gert fra Holbæk rejser til Etiopien for at hente deres to nye adoptivbørn.

De biologiske forældre bortadoptere deres børn mod forvisning om, at de kan holde kontakten med dem, og at de får lov til at følge med i, hvordan det går i Danmark.

Drømmen om kernefamilien braser hurtigt

I Danmark må adoptivforældrene hurtigt indse, at drømmen om en kernefamilie langt fra går som ønsket, og de har store problemer med det ældste barn, datteren Masho.

Forældrene fortæller til BT, at de allerede efter tre uger søger hjælp ved statsforvaltningen, DanAdopt og en psykolog efter tre uger.

Ifølge behandlere og psykologer har Masho svært ved at falde til, og hun får stillet diagnosen tilpasningsforstyrrelser.

Masho ender på børnehjem

Masho får tilknyttet en aflastningsfamilie, som hun skal være hos, for at aflaste familien.

Dokumentaren "Adoptionens pris" ender med, at familien opgiver deres adoptivdatter, der som 6,5 årig kommer på børnehjem.

Masho er i dag 9 år gammel, og hun ser sine forældre hver 14. dag, og ved højtider.

Adoptionens pris møder voldsom opmærksomhed

Amnesty International mener, at DanAdopt har lokket den afrikanske familie til at bortadoptere deres børn. Jurist Claus Juul fra Amnesty er rystet over filmen, og han mener, at sagen er en klar overtrædelse af FN's Børnekonventionen.

Organisationen DanAdopt skriver i en pressemeddelelse: "Det er DanAdopts klare holdning, at filmen Adoptionens Pris på ingen måder er repræsentativ for international adoptionsformidling i Danmark." De erkender dog, at Masho aldrig skulle være bortadopteret.

Social og integartionsminister, Karen Hækkerup (S), siger til TV 2, at sager som Mashos ikke må finde sted. Hun kalder sagen ulykkelig.

Kilder: Dokumentaren "Adoptionens pris", TV2, Berlingske, BT, Ritzau.

Har du erfaringer med adoption, som du gerne vil dele? Så skriv til DR Nyheder på

Facebook
Twitter