Adoptioner på corona-standby: 'Det omfatter nok omkring 20-30 danske familier'

Rejserestriktioner og nedlukninger udskyder adoptioner fra udlandet på ubestemt tid.

Det er blandt andet danske par og familiers adoptioner fra vestafrikanske Burkina Faso, der er gået i stå under coronapandemien. (Foto: ANNE MIMAULT © Scanpix)

Danske par og familier midt i årelange adoptionsprocesser må nu investere endnu mere tålmodighed i forsøget på at hente børn til Danmark fra udlandet.

Samfundsnedlukninger og rejserestriktioner verden over har sat en brat stopper for så godt som alle adoptioner, lyder det fra formidlingsbureauet Danish Adoption International, DIA.

- Vi er ramt ligesom alle mulige andre af situationen. De, der skal hente børn, kan ikke komme afsted. Og nogle af de lande, som vi får børn fra, har lukket samfundet ned på samme måde som i Danmark.

- Det betyder, at der er børn, der kommer til at hænge i systemet, mens kommende forældre går herhjemme og er bekymrede for, hvad der sker, siger bestyrelsesformand Lars Ellegaard til DR Nyheder.

Danish Adoption International er Danmarks eneste formidlingsorganisation for internationale adoptioner. Og derfor er det også her, man har overblikket over, hvor mange adoptanter, der er berørt af situationen.

- Det er så godt som alle, hvor processen i realiteten er sat i stå. Det omfatter nok 20-30 familier, der er undervejs i forløbet, og hvor der normalt ville være børn på vej, siger Lars Ellegaard.

Myndigheder verden over har lukket ned for rejser på tværs af grænserne. (Foto: Hector retamal © Scanpix)

Populære adoptionslande ramt

Ifølge Danish International Adoption er det mest relevant at tale om de populære adoptionslande Sydafrika, Burkina Faso, Thailand og til en vis grad også Sydkorea, Taiwan og Kina, hvor restriktioner har sat en brat stopper for adoptioner.

- Det er de lande, hvor det er mest aktuelt. Vi prøver at holde kontakten med myndighederne, og der er nogle af landene, hvor systemerne stadig kører, men så er der samtidig lukket ned for transporten.

- Vi ved desværre ligeså lidt som alle mulige andre, hvornår processen kommer i gang. Vi har et håb om, at det begynder at ske til sommer, siger Lars Ellegaard.

I Thailand har myndighederne lukket grænserne, bedt befolkningen om at blive inden døre og forbudt en del af butikshandlen. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Han understreger, at der er tale om adoptanter, der blev godkendt før årsskiftet.

Det skyldes, at DIA på grund af økonomiske problemer som følge af et fald i antallet af internationale adoptioner ikke har taget nye adoptanter ind siden nytår.

'Vi møder fuld forståelse'

I dag koster det mellem 150.000 og 250.000 kroner at adoptere et barn fra udlandet.

Og da der er tale om en stor investering for kommende forældre og familier, er det med til at øge frustrationerne, når adoptionsprocessen nu er gået i stå.

- Det er også en del af det. Men vi synes kun, vi møder fuld forståelse, siger Lars Ellegaard fra DIA.

I Sydafrika indførte myndighederne forleden et tre uger langt udgangsforbud. (Foto: KIM LUDBROOK © Scanpix)

Samme melding kommer fra den frivillige organisation Adoption & Samfund, der arbejder for at skabe de bedst mulige betingelser for adoptivforældre og adopterede.

Her er der omkring 2.400 medlemsfamilier.

- Vi har faktisk ikke fået så mange henvendelser (på baggrund af coronapandemien, red.). Alle kender situationen og ved, at man ikke kan lave om på virkeligheden lige nu, lyder det fra formand Michael Paaske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk