Adoptioner rasler ned: Børn bliver på børnehjem

Der kommer markant færre adoptivbørn til Danmark, siger adoptionsbureau.

Andre lande, for eksempel Etiopien, har lavet deres adoptionssystem om, så processen er blevet mere omfattende, hvilket har ført til et fald. ARKIVFOTO (Foto: © THOMAS MUKOYA, Scanpix)

Markant færre udenlandske børn kommer til Danmark som adoptivbørn. I 2000 kom 716 adoptivbørn til Danmark. Sidste år var antallet nede på 97, og faldet ser ud til at fortsætte i år.

-Vi er meget bekymrede, fordi det kan ende med, at adoptioner er helt væk fra landskabet, siger Michael Paaske, der er formand for Adoption & Samfund, som er en forening for adoptivfamilier, til DR Nyheder.

Global tendens

Ifølge det eneste tilbageværende adoptionsbureau i Danmark er der tale om en global tendens. Og forklaringen er faktisk positiv.

-Der sker en positiv udvikling i nogle af de lande, vi arbejder i. De er blevet bedre til at tage sig af deres egne børn, siger Robert Jonasen, der er direktør i Danish International Adoption (DIA).

Flere nationale adoptioner

Han peger på, at lande som Sydkorea og Colombia i stigende grad er gået over til national adoption, og derfor er der givet færre tilladelser til international adoption fra de lande. Og i Kina er middelklassen vokset så meget, at der er færre udsatte børn.

Andre lande, for eksempel Etiopien, har lavet deres adoptionssystem om, så processen er blevet mere omfattende, hvilket har ført til et fald.

-Tidligere har nogle lande sat en masse børn til international adoption, og det er ikke altid godt. For det er også vigtigt at kvaliteten i det adoptionsarbejde, der foregår er fuldstændig i top, siger Robert Jonasen til DR Nyheder.

Forening: Kæmpe problem

Men i Adoption & Samfund mener de, at der stadig er millioner af børn, som vil have gavn af at blive adopteret til et land som Danmark.

- Det er et kæmpe stort problem for de børn, der lever på børnehjem ude i verden. Hvis den nuværende nedgang år efter år fortsætter, så har vi ikke længere et system i Danmark, der kan håndtere adoption fra udlandet, og så har vi ikke længere international adoption til Danmark, siger Michael Paaske, der er formand for Adoption & Samfund.

Bureau: Adoptioner forsvinder ikke

Adoptionsbureauet DIA mener ikke, at der er grund til at frygte, at internationale adoptioner er ved at forsvinde.

-Der vil i mange år frem være børn, der har behov for en god familie at være ved. Det vi skal vænne os til, er at vi taler ikke om 5-600 formidlinger om året. Vi taler om et tal omkring 100, siger Robert Jonasen, der er direktør i DIA.

De sidste par år er der kommet flest adoptivbørn til Danmark fra Sydafrika.