Advarer mod længere tids brug af næsespray

Det er nemt og effektivt, og det giver luft i næsen. Sådan lyder reklamer for næsespray mod forkølelse. Men både apoteker og læger advarer nu mod at bruge næsespray i for lang tid.

Pas på med næsespray! For meget kan ødelægge slimhinderne. (© DR)

Det er nemt og effektivt, og det giver luft i næsen.

Men bruger man næsespray mod tilstoppet næse ved forkølelse i for lang tid, så kan det faktisk have den modsatte effekt og give kronisk tilstoppet næse.

Stigende forbrug

I 2005 blev der solgt mere 2 millioner flasker næsespray mod forkølelse. Det svarer til flere end 5.600 flasker - om dagen. Og samlet set er danskernes forbrug af næsespray steget med en fjerdedel over de seneste fem år.

Hos Danmarks Apotekerforening frygter man, at stigningen er et udtryk for, at man er på vej ud i et uheldigt forbrug af næsespray.

- Vi synes det er bekymrende, for vi kan ikke få øje på nogen sygdoms- eller helbredsmæssige årsager til, at salget skulle været steget, siger farmaceut og vicedirektør Helle Pinholt Nielsen fra Danmarks Apotekerforening til TV AVISEN.

Advarer mod længere tids brug

Også flere læger påpeger, at det er vigtigt, at man følger vejledningen og ikke bruger sprayen i for lang tid ad gangen.

- Næsespray får slimhinderne til at trække sig sammen. Det betyder, at man får nemmere plads i næsen og derved nemmere ved at få luft gennem næsen. Men bruger man næsesprayen i mere end 10 dage ad gangen, kan det ødelægge slimhinderne og føre til kronisk tæt næse, siger overlæge dr. med Christian Buchwald fra Rigshospitalet til TV AVISEN.

Det ses jævnligt, at personer bliver afhængige af næsespray, fordi de har brugt det i for lang tid, siger han.

- Det er desværre gået fra at være et lille problem til at være et større problem. Så er man kommet ud i et overforbrug af næsespray, er det vigtigt at stoppe med de her former for næsespray og i stedet skylde næsen med saltvand, siger Christian Buchwald.

Næsespray er et af de håndkøbsmidler, der siden 2001 har været tilladt at sælge uden for apotekerne. I dag sælges cirka en tredjedel i detailhandlen.

MailFormDR: Kontakt

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk