Advarer mod luftfriskere

Brug af luftfriskere kan føre til voldsom allergi, så nu går fagforbundet 3F ud og advarer chauffører mod at bruge de kunstige dufte i førerhuset. Advarslen kommer efter en chauffør er blevet invalideret efter nærkontakt med en luftfrisker.

Det kan være en rigtig dårlig idé, at få sin bil til at dufte afbjergbrise, everfresh eller Frühling.

Mange chauffører kører rundt med en såkaldt luftfriskere iførerhuset. Men nu advarer fagforbundet 3F mod de kemiskeduftstoffer. De kan gøre chaufførerne syge af allergi.

Advarslen kommer efter en sag, hvor en chauffør er blevetinvalideret af svær duftoverfølsomhed.

Chauffør har kørt lastbil i 20 år stort set uden en sygedag, menfor to år siden fik han i forbindelse med et nyt job en luftfriskeri førerhuset. En dag tippede vognmanden førerhuset, og væsken fraluftfriskeren løb ud, og fra den dag blev chaufføren mere og meresyg.

Fagforbund advarer

Først blev han dårlig af parfumelugt og kunne ikke gå isupermarkeder, fordi der lugtede, og så blev det deodoranter,skyllemiddel og røg. Og i dag har han altså fået diagnosen MCS -Multiple Chemical Sensitivity - eller svær duft- ogkemikalie-overfølsomhed.

Sagen får fagforbundet 3F til at advare mod luftfriskere, sigerlægekonsulent Thora Brendstrup:

- Alle steder, hvor der ikke er behov for parfumer, bør manundgå dem, for de øger risikoen for, at der kommer flere tilfældeaf duftoverfølsomhed, siger hun.

Ifølge et skøn fra Miljøstyrelsen er omkring en procent afbefolkningen herhjemme duftoverfølsomme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk