Advarer mod vandkure

Fødevarestyrelsen advarer nu mod kure, hvor man skal drikke mellem fire og fem liter vand om dagen. Det er usundt.

Gennem maden får vi tilført ca. 1 liter væske, så drikkevarerne skal forsyne kroppen med resten af væskebehovet på ca. 1½ liter. (© StockXchange)

Det er bedst at slukke tørsten i vand. Vand er sundt, koster næsten ingenting og indeholder ingen kalorier. Men man kan også få for meget vand. Fødevarestyrelsen advarer nu mod kure, der anbefaler, at man drikker fire og fem liter vand eller mere om dagen.

Drik ikke for meget

Den nyeste forskning anbefaler, at man drikker ca. 1½ liter væske om dagen.

I sommervarmen og ved høj fysisk aktivitet har man et større væsketab, og har derfor brug for mere væske. I almindelighed dækker vores naturlige tørst dog dette behov.

Vandforgiftning

Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er sundt at "tvangsdrikke" flere liter vand om dagen. For mange liter vand forrykker kroppens saltbalance. Og det kan være farligt.

- Vandforgiftning er velkendt på medicinske afdelinger og velbeskrevet i den medicinske litteratur. Symptomerne på vandforgiftning kan være svimmelhed og almen utilpashed, og tilstanden kan udvikle sig til livstruende situationer med koma og død, siger Bjørn Richelsen, læge og formand for Motions- og Ernæringsrådet.

Årsagen er, at der drikkes mere vand - uden nok salte - end kroppen kan udskille. Der vil være individuelle forskelle i, hvor meget vand man skal drikke. Men alle, der drikker 4-5 liter dagligt og over det, vil få problemer, forklarer Bjørn Richelsen.

Pas på med vandkure

- Det kan lyde harmløst med kur-anbefalingerne om at drikke en masse vand. Men vi opfordrer til, at man ikke ukritisk følger de uautoriserede kur-råd om vand, for de kan gøre mere skade end gavn, siger kontorchef i Fødevarestyrelsens ernæringskontor Else Molander.

- Vi har otte videnskabeligt dokumenterede kostråd, og her er anbefalingen, at man skal drikke 1½ liter vand om dagen, siger kontorchefen.