Advarer om 'troværdige' dansktalende telefonsvindlere: Kan franarre dig tusinder af kroner

Svindlere ringer fra et nummer, der svarer til din banks telefonnummer, og snyder dig for store beløb, lyder advarslen.

Udspekulerede telefonsvindlere kan potentielt snyde dig for rigtig mange penge, advarer Nets. Arkivfoto (© Nets)

Din telefon ringer, og din banks nummer står på displayet.

Det vil ganske givet få dine parader til at falde ned, da ens bank jo er til at stole på.

Netop det tillidsforhold er noget, som udspekulerede svindlere er begyndt at udnytte, advarer Nets.

Svindlerne ringer nemlig fra et nummer, der svarer til forbrugerens banks telefonnummer og giver sig ud for at være en bankmedarbejder, der har opdaget nogle fejlagtige overførsler fra forbrugerens betalingskort.

- Vi har set det siden i sommer, og svindlerne taler perfekt dansk. De har brugt nogle redskaber til at 'spoofe' telefonnummeret, så det ligner, at det er din bank, som ringer, siger Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets.

- De har allerede noget viden om dig, når de ringer op. De ved, hvor du er kunde, og de kender også dit kortnummer og måske nogle andre detajler. Disse detaljer bruger de til at opbygge deres historie med, siger han.

Afslør aldrig dine engangskoder

I telefonen bliver det forklaret, at svindleren vil annullere overførslerne, og at forbrugeren vil modtage en engangskode - en såkaldt 3d sms - sammen med en besked om, at der overføres nul kroner. Den kode beder svindleren forbrugeren om at oplyse over telefonen.

Og hvis man gør det, så klapper fælden. Ens betalingskort bliver nemlig registreret i en app, som man kan betale med. Derefter kan svindleren betale med appen på forbrugerens regning.

- Det kan løbe op i rigtig mange tusinder af kroner - potentielt alle pengene på din konto, siger Sune Gabelgård, der fortæller, at Nets har registreret mindst 20 sager om denne form for svindel, men at man regner med, at der er et stort mørketal.

For Nets er det gode råd, at man aldrig må afsløre de engangskoder, man får tilsendt. Og så skal man kun indtaste koden i forbindelse med et køb, man selv foretager.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter