Advarsel mod fedme hos de tynde

Danske forskere advarer om, at folk, der umiddelbart ser tynde ud, godt kan bære rundt på alt for meget fedt på kroppen i forhold til muskler. Og det er akkurat lige så usundt at være "tyndfed" som at være fed.

Måske er hun i virkeligheden fed. (Foto: PrettyNila © Stock.xchng)

Danske forskere advarer om, at normalvægtige danskere, der umiddelbart ser tynde ud, godt kan bære rundt på alt for meget fedt på kroppen i forhold til muskler.

Og det er faktisk lige så usundt at være "tyndfed" som at være fed. Ny forskning viser, at mange normalvægtige har så meget fedt på kroppen, at det er lige så farligt som at være tyk. De tyndfede lever i konstant risiko for at få alle de sygdomme, som normalt forbindes med overvægt.

Indre fedt

- En del mennesker, der har en almindelig vægt, bør faktisk kaldes småfede, fordi de har for få muskler i forhold til deres fedtprocent. Det har de, fordi de spiser forkert og ikke dyrker motion, siger professor Arne Astrup fra Forskningsinstitut for Human Ernæring til dagbladet 24timer.

Arne Astrup står bag en dansk undersøgelse af fænomenet, hvor 700 normalvægtige personer er blevet scannet i en såkaldt DEXA-scanner, der har kortlagt deres fedtmasser.

En britisk undersøgelse, lavet af Dr. Jimmy Bell fra Imperial College i London, har ifølge 24timer vist, at ud af 800 personer, som ifølge deres vægt og højde ikke er overvægtige, havde 45 procent af kvinderne og 60 procent af mændene ikke desto mindre for meget indre fedt på organerne.

Omvandrende vandmænd

- Inden for forskningsverdenen taler vi meget om de tyndfede for tiden, siger Thue Kvorning, der er forsker ved Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik, til 24timer.

- De tyndfede kan passe meget små cowboybukser og ser slanke ud, men de har enormt meget fedt på kroppen i forhold til deres vægt, og de har næsten ingen muskler, fortsætter han.

- Det er meget usundt. De er frækt sagt omvandrende vandmænd, der holdes oppe af deres skelet, siger Thue Kvorning.

Nyt syn på fedme

Oftest ved de tyndfede ikke, at de er i farezonen for livsstilssygdomme, for ifølge badevægten, tøjstørrelsen og BMI-indexet har de jo intet at bekymre sig om.

På baggrund af den nye viden mener formanden for Motions- og Ernæringsrådet, Morten Grønbæk, at vi bør gentænke vores syn på, hvad det vil sige at være fed.