Advokat: Britta Nielsen har ikke taget stilling til sigtelse endnu

Britta Nielsen er netop blevet afhørt af politiet.

Nima Nabipour har netop talt med sin klient Britta Nielsen, der landede i Danmark kort efter middag i dag. Foto: DR (Foto: © Anders Byskov Svendsen Web og Mobil)

Den svindelsigtede Britta Nielsen har endnu ikke taget stilling til, hvordan hun forholder sig til sigtelsen mod hende.

Det siger hendes advokat, Nima Nabipour efter en afhøring af Britta Nielsen hos politiet på Teglholmen i København.

- Der har som sædvanlig været en afhøring, og der er blevet præsenteret en sigtelse. På nuværende tidspunkt er der ikke taget stilling til skyldsspørgsmålet, siger Nima Nabipour.

- Hun har det fint. Hun er fattet og er lettet over at være tilbage i Danmark, fortsætter han.

Hvornår sker det, at I tager stilling til skyldsspørgsmålet?

- Det kommer an på, hvor hurtigt og grundigt, jeg når at gennemgå sagsakterne med min klient. Der er omfattende sagsmateriale, som jeg først for nylig har fået adgang til at drøfte med min klient, og det skal jeg selvfølgelig havde gjort, før jeg kan meddelelse politiet og retten om, hvorvidt vi nægter eller erkender os skyldige, siger Nima Nabipour.

POLITIET: SÅDAN FOREGIK SVINDLEN

  • Svindlen begået fra 2002 til 2018 blev først opdaget i år ved en intern kontrol. Den kan dog være sket tilbage i 1997, og derfor kan der være blevet svindlet for langt mere end de 111 millioner kroner.

  • Svindlen er fra 2002 til 2018 foregået ved 274 overførsler til den ansattes egne private konti. Det vil sige, at der gennemsnitligt er blevet overført 405.000 kroner per overførsel.

  • Der er tilsyneladende intet mønster i måden, svindlen er foregået på - hverken i antallet af overførsler, hvor store beløb der er blevet overført, og hvilke år det er sket.

  • I 2002 begik hun angiveligt underslæb for 0,3 millioner kroner, mens svindlen toppede i 2010, hvor der blev overført 15,3 millioner kroner.

  • Politiet mener, at den mistænkte manuelt ændrede de kontonumre, der blev overført tilskudsmidler til, så pengene blev overført til en række konti, som tilhørte hende selv.

  • Efterfølgende rettede hun kontooplysninger tilbage til de rigtige modtageres kontonumre - formentlig for at sløre svindlen.

  • Politiet mistænker også kvinden for at have oprettet fiktive og ikke-eksisterende projekter, så det lignede, at projekterne skulle have offentligt tilskud. I stedet overførte hun pengene til sig selv.

Grundlovsforhør i morgen

Nu får Britta Nielsen et sted at sove, hvor hun også kan tage et bad.

- Og så ser jeg hende igen i morgen tidlig, siger hendes advokat.

Britta Nielsen bliver fremstillet i grundlovsforhør i morgen klokken 10 i Retten på Frederiksberg. Her skal en dommer afgøre, om hun skal varetægtsfængsles.

Det vides endnu ikke, om grundlovsforhøret kommer til at ske for åbne eller lukkede døre.

Men selv om Britta Nielsen nu er anholdt og ankommet til Danmark er Bagmandspolitiets efterforskning af sagen langt fra slut. Og her ønsker man heller ikke at fortælle nærmere om ordlyden i den konkrete sigtelse mod Britta Nielsen.

Britta Nielsen i retten i Randburg i Johannesburg i går. Klokken 12.45 i dag landede hun på dansk jord og blev anholdt. (Foto: © Phill Magakoe, Scanpix)

- Sigtelsen vil jeg give anklagerne mulighed for at læse op i morgen, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK.

- Det har været en fin afhøring. Selve forløbet har været godt. Det er ikke sådan, at den sigtede modsætter sig at tale med os. Hun har haft lejlighed til at tale med sin advokat, og det er en helt naturlig praksis, siger han.

- Vi er meget tilfredse. Der er sket det, at den hovedmistænkte i dag klokken 12:45 satte hjulene på dansk jord. Hun er anholdt samme tidspunkt, og hun har været i følgeskab med personale fra bagmandspolitiet.

Britta Nielsen er sigtet for at have franarret Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriet mindst 111 millioner kroner i tilskudsmidler. Og de penge arbejder en gruppe i Bagmandspolitiet på at opspore.

Hvor er pengene henne?

- Noget af det, der har været fremme, er de værdier, der er investeret i ejendomme. Der er også tale om nogle heste, og der er tale om forskellige kontantbeløb. Men hvor store de er, kan jeg ikke komme ind på nu, siger Thomas Anderskov Riis.

Hælerisigtet mand fremstilles også i morgen

Også en hælerisigtet mand, som er medsigtet, bliver fremstillet i grundlovsforhør i morgen. Det sker umiddelbart efter Britta Nielsen.

Ifølge hans forsvarsadvokat Henrik Dupont Jørgensen nægter manden sig skyldig, og advokaten ønsker heller ikke at oplyse, hvad sigtelsen mod hans klient præcist lyder på.

Manden er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at have modtaget værdier for mindst 3,6 millioner kroner i form af penge og jordlodder med ejendomme fra Britta Nielsen.

To kvinder er også sigtet for hæleri i sagen.