Advokat: Dom i Janni Spies-sag har betydning for mange danskere

Afgørelsen om at Janni Spies skal have 35 millioner Christian Kjær kan få betydning for

Janni Spies lagde sag an mod sin eksmand og har tirsdag fået medhold i, at han skal give hende 35 millioner. (© Scanpix)

Selv om Janni Spies og Christian Kjær har flere millioner end størstedelen af danske skilsmissepar, kan dommen alligevel få betydning for andre, mener advokat Ulrik Grønborg.- Nu bliver det trykt som landsretsafgørelse, og hvis ægtepar i de kommende år føler, at de er i samme situation som Janni Spies og Christian Kjær, kan de påberåbe sig den dom, forklarer han til dr.dk og fortsætter:- Principperne kan også bruges for almindelige mennesker så at sige. Hvis man eksempelvis har givet sin ægtefælle et halvt sommerhus, en bil eller en anden større gave. Så det er bestemt en regel, der gælder for andre danskere.

Kan fortryde gaver uden gaveægtepagtØstre Landsret afgjorde tirsdag formiddag, at hofjægermester og kammerherre Christian Kjær skal betale 35 millioner kroner til sin ekskone Janni Spies. Parret gik fra hinanden i 2008, og herefter lagde Janni Spies sag an mod Christian Kjær. Hun mente nemlig, at hun havde spædet økonomisk til ægteskabet i en sådan grad, at han skyldte hende penge.

Ulrik Grønborg forklarer, at Janni Spies fik medhold i en del af kravene, fordi retten brugte en paragraf, der handler om gaveægtepagt.- Janni Spies har fået medhold i, at hun har givet gaver, der var så markante, at der skulle være blevet lavet en gaveægtepagt, hvis de også skulle være gyldige efter skilsmisse. Derfor kan hun fortryde gaven og kræve den retur, forklarer Ulrik Grønborg.Ikke "almindelige" julegaverHan understreger, at en gaveægtepagt ikke kan bruges i forhold til almindelige lejlighedsgaver som julegaver og fødselsdagsgaver.- Det er når der er tale om gaver af større beløb, siger han.Reglen om gaveægtepagt blev indført i 1925, og derfor mener Ulrik grønborg, at den er forældet.- Den er jo 88 år gammel, og man behøver den ikke her i 2013. De fleste kender alligevel ikke reglen, og den får af og til nogle lidt uforudsete konsekvenser ved skilsmisse, som er tilfældet i denne sag, forklarer Ulrik Grønborg.Vil danne præcedensEfter dommen i Spies-Kjær-sagen mener han, at flere vil blive opmærksomme på muligheden for gaveægtepagt.- Den vil selvfølgelig danne præcedens, men sådan som jeg har læst dommen, er det de eksisterende regler, som landsretten har anvendt, og derfor er det ikke en unik dom. Men den vil selvfølgelig betyde, at flere er opmærksomme på netop gaveægtepagten, siger han.Han forklarer, at ægtepar bør være meget opmærksomme og have klare aftaler med eksempelvis en gaveægtepagt for ikke at ende i en situation som Christian Kjær.

Facebook
Twitter