Advokat efter personangreb fra Trine Bramsen: Jeg er målløs

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage beskyldes for at tale mod vidnebeskyttelse for egen vindings skyld.

Sådan lød det i P1 Morgen, da Trine Bramsen kommenterede på forsvarsadvokater Mette Grith Stages udtalelser.

En af landets førende forsvarsadvokater Mette Grith Stage har udtrykt sin bekymring over regeringens forslag om bedre beskyttelse af vidner, som hun mener vil udhule retssikkerheden for tiltalte.

Men den kritik har fået Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen til at lange ud efter advokatens person.

Til P1 sagde hun mandag, at Mette Grith Stages udtalelse er givet på forhånd set i lyset af sin rolle om forsvarsadvokat.

- Det er et udsagn, der kommer fra den forsvarsadvokat, der beskytter bandemedlemmerne, og som tjener styrtende med penge på at beskytte bandemedlemmer. Selvfølgelig synes hun da ikke, at det er en god idé, lød det fra Trine Bramsen.

Men Mette Grith Stage er chokeret over, at retsordføreren går verbalt til angreb på hendes arbejde som forsvarsadvokat.

- Jeg er målløs over, at en politiker kan finde på at fremkomme med en sådan udtalelse rettet mod en forsvarsadvokat personligt - men der må jo være stemmer i det, siger Mette Grith Stage.

Rimeligt at få løn?

Mette Grith Stage mener, at det er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt at benytte anonyme vidner i straffesager, og det er uanset, om det er bandesager eller andre sager. Det skyldes, at det afviger fra et grundlæggende princip om, at den tiltalte skal have viden om, hvem der vidner imod ham.

Hun pointerer, at det vel også er rimeligt, at hun får løn for sit arbejde.

- At jeg får løn for mit arbejde i det retssamfund, som Bramsen vel også er tilhænger er, er ikke ensbetydende med, at jeg ”beskytter bandemedlemmer”. Det burde Bramsen trods alt holde sig for god til at påstå, lyder det fra Mette Grith Stage.

- Og jeg vil gerne understrege, at når jeg i egenskab af forsvarsadvokat, fremsætter nogle synspunkter som led i den offentlige debat, er det altså ikke af hensyn til min egen pengepung. Det er fordi, jeg mener, at jeg har en relevant mening om et givet emne, siger hun.

Også dagbladet Information har bidt mærke i og kritiserer Trine Bramsens udtalelse. I en leder kalder indlandsredaktør Anton Geist udtalelsen for primitiv.

- Udtalelsen er blot endnu et eksempel på et primitivt debatniveau på retsområdet, hvor politikerne kappes om at være mest 'tough on crime', skriver han.

Trine Bramsen holder mandag aften fast i sin udtalelse til P1, men ønsker ikke at uddybe nærmere.

Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forslag skal blandt andet gøre det muligt at afhøre vidner via videolink eller ved at tiltalte føres ud af retssalen, mens vidnet aflægger forklaring. Vidner skal også i større grad oplyses om muligederne for navne- og adressebeskyttelse.

Facebook
Twitter