Advokat: Facerape er altid ulovligt

Ligegyldigt hvor uskyldigt det er, er det ulovligt, at skaffe sig adgang til andres profiler på facebook og andre sociale medier.

Ligegyldigt hvor uskyldigt det er, er det ulovligt, at skaffe sig adgang til andres profiler på facebook og andre sociale medier. (© Scanpix)

Selvom der kun er tale om en uskyldig vittighed er det ulovligt, hvis man skriver beskeder fra en andens facebook-profil. Bare det at læse private beskeder på andres profiler er ulovligt.

- At man går hen og kigger i en andens beskeder på deres facebook-profil, det vil i udgangspunktet være strafbart, siger Nis Peter Dall, advokat, advokatfirmaet BVHD.

Selvom man ikke læser beskederne, men bare skriver en sjov opdateringer på sin vens profil, så er det også strafbart.

- Det vil i udgangspunktet også være strafbart. Man gør brug af den anden persons oplysninger, når man skriver en statusopdatering i personens navn, forklarer han.

- Man kan straffes for uberettiget at skaffe sig adgang til andres oplysninger, hvis de er bestemt til at skulle bruges i et informationssystem. Og i den forbindelse er facebook et informationssystem, siger han.

Bødestraf

To teenagedrenge har fået bøder på 2.000 og 4.000 kroner for at logge ind på en jævnaldrende piges konto på facebook og ændre hendes profil, skriver Frederiksborg Amts Avis i dag.

Et profilbillede på Facebook af en pige med hendes kæreste blev ændret til et billede af hende og en penis. Flere af pigens private beskeder blev samtidig gjort tilgængelige for alle, som hun er ven med på det sociale medie.

At rette i andres profiler kaldes Facerape. Men selv om facerape er et nyere fænomen, som sker på internettet, så gælder de samme regler som i resten af samfundet.

De fleste slipper med advarsel

- Det er bestemt problematisk. For det første er det problematisk, at folk gør det. For det andet er det problematisk, at man mere eller mindre uvidende kommer til at begå noget ulovligt. Men det er jo sådan, at ukendskab til loven, det friholder ikke en for ansvaret, siger advokat Nis Peter Dall.

Og derfor overrasker det ham heller ikke, at der nu er udskrevet bøder til de to unge teenagere.

- I grove tilfælde vil de gældende personer blive straffet efter straffeloven. I de fleste tilfælde vil man dog nok nøjes med en advarsel, vurderer Nis Peter Dall.

FacebookTwitter